19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
45 de milioane de euro de la UE pentru o mai bună conectare a Republicii Moldova cu România
45 de milioane de euro de la UE pentru o mai bună conectare a Republicii Moldova cu România

Uniunea Europeană a semnat trei acorduri de grant, în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei - Transporturi, în valoare de aproape 45 de milioane euro, în vederea unei mai bune conectări a Republicii Moldova cu UE, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Scopul acestor acorduri este să îmbunătăţească legăturile de transport dintre Republica Moldova şi România de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). Proiectele vor moderniza infrastructura de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei Ungheni, Albiţa-Leuşeni şi Reni-Giurgiuleşti-Galaţi. Aceste investiţii vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina - rutele care sunt utilizate, de la blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, pentru a transporta mărfurile exportate şi importate de Ucraina şi de Republica Moldova.
"Mulţumită cooperării strânse dintre România şi Republica Moldova, putem demara astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor spori în mod semnificativ capacitatea şi vor facilita fluxurile de trafic de-a lungul frontierei dintre România şi Republica Moldova. Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid, deoarece ele vor apropia şi mai mult Republica Moldova, ţară candidată, de Uniunea Europeană, oferind cetăţenilor şi întreprinderilor sale un acces mai uşor şi mai rapid la piaţa noastră internă", a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
Pe partea română vor fi modernizaţi 18 km de drum, pentru a îmbunătăţi serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. Republica Moldova va construi un nou drum de acces şi un nou punct de trecere a frontierei. Infrastructura existentă de ambele părţi ale punctului de trecere a frontierei Albiţa-Leuşeni va fi modernizată pentru a îmbunătăţi gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul final va extinde spaţiile de parcare din Giurgiuleşti şi va achiziţiona echipamente necesare controlului vamal.
Legăturile de transport dintre UE şi Republica Moldova au fost discutate în cursul reuniunii de miercuri dintre comisarul Vălean şi prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
În plus, tocmai ce a fost lansată o nouă cerere de propuneri în cadrul MIE - Transporturi, care va pune la dispoziţie peste 7 miliarde euro pentru proiecte de infrastructură feroviară, rutieră, pe căi navigabile interioare şi în porturi maritime sau interioare. Pentru prima dată, entităţile din Republica Moldova se pot înscrie direct pentru a solicita finanţare din partea UE în cadrul acestei cereri de propuneri, în urma semnării Acordului de asociere MIE la începutul acestui an, notează Agerpres.


Articole înrudite