23 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi seară, la TVR 3, că Uniunea Social Liberală reprezintă o alternativă politică pentru actuala guvernare, însă a afirmat că această Uniunea poate pierde alegerile din 2012 dacă nu colaborează "aşa cum trebuie".
Întrebat dacă împărtăşeşte afirmaţiile liderului PSD, Victor Ponta, potrivit cărora singura situaţie în care USL poate să piardă alegerile din 2012 este ca alianţa să se destrame, Iliescu a afirmat că mai există şi alte variante care pot împiedica Uniunea să fie victorioasă în scrutinul de anul viitor. "Nu e singura, pot fi şi altele, chiar nespărgându-se, dacă nu lucrează cum trebuie, dacă nu ţine seama de toate măsurile pe care le vor lua şi dacă tot activul politic al celor două partide nu va lucra cum trebuie. Poate să piardă. Eu sper să nu predomine o asemenea mentalitate şi de aceea PSD îşi mobilizează oamenii, îşi pregătesc şi Consiliul acesta naţional", a afirmat liderul de onoare al PSD.
În acest context, fostul preşedinte a afirmat că şedinţa Consiliului Naţional din 21 şi 22 octombrie are valoare de conferinţă naţională, desfăşurându-se cu un an înainte de viitoarele alegeri. "Deci, este chiar foarte urgentă această dezbatere la nivelul acestui forum după ce s-au dezbătut inclusiv toate acţiunile concrete şi proiectele concrete ale alianţei cu liberalii sau conservatorii şi s-a elaborat şi un program propriu de guvernare al alianţei. Dar partidul trebuie să vină cu propriile sale măsuri, inclusiv cu măsuri legate de pregătirea oamenilor, a candidaţilor pentru tot şirul de alegeri care urmează locale şi parlamentare", a spus Ion Iliescu.
În ceea ce priveşte nominalizarea candidaţilor USL pentru alegerile locale, Ion Iliescu a precizat că, fiind vorba de trei partide, va fi mai complicată procedura, amintind în acest context de "influenţe şi autorităţi ale unora sau ale altora". "Sunt structurile locale şi sunt structurile centrale. Este complicat, chiar pentru un singur partid să facă alegere ca lumea, pentru că sunt tot felul de influenţe şi de autorităţi ale unora şi ale altora şi interese, chiar dacă sunt exprimate sau nu şi se poate greşi din acest punct de vedere", a mai spus Ion Iliescu.
Din punctul său de vedere, candidaţii prioritari sunt cei care au ştiut să câştige încrederea cetăţenilor, să fie capabili, cinstiţi, corecţi şi cunoscuţi ca atare şi, "de regulă, membri de partid". "Este o alianţă şi fiecare îşi promovează militanţii proprii, dar pot fi şi situaţii în care să se ajungă la concluzia unui om cu autoritate deosebită, cu calitate deosebită. (...) Sorin Oprescu s-a declarat independent, a câştigat poziţia de primar al Capitalei ca independent, deşi a plecat de la PSD. Şi acum a fost o discuţie şi au fost şi păreri contrarii. PC a avut opinie diferită şi a vrut să meargă contra curentului, dar până la urmă să-a ajuns la această concluzie - că primarul general al Capitalei, care este în funcţiune şi care este cunoscut ca atare, să fie candidatul USL", a mai spus Ion Iliescu.


Articole înrudite