Zi tristă pentru teatrul românesc: A murit Ion Caramitru

 
Duminică, 05 Septembrie 2021 19:31
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Actorul s-a stins la vârsta de 79 de ani, la spitalul Elias din capitală. În aceste zile, Ion Caramitru trebuia să se afle la Iaşi pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), dar a lipsit de la eveniment din cauza problemelor medicale. 

Ion Caramitru a fost actor de teatru şi film, regizor şi politician român. Din anul 1990 a fost preşedinte al UNITER din 1990, iar din 2005 a ocupat funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti. 

De asemenea, acesta a fost ministru al Culturii între anii 1996 şi 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea. 

Potrivit unor surse, actorul Ion Caramitru era internat în spitalul Elias din Bucureşti, acelaşi unde, tot astăzi, a murit şi legendarul sportiv român Ivan Patzaichin,  

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra - cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. Şi-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând şi în spectacole la Teatrul Naţional Bucureşti şi în diverse alte teatre, potrivit Wikipedia. 

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-şi debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraţilor în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Dimineţile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ştefan Luchian în Luchian (1981) şi Socrate în seria Liceenii (1985-1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Naţional al Filmului din 1984. Mai târziu, Caramitru a jucat roluri minore în filme străine: el a fost anarhist în 1991 în Kafka, Tatevski în Citizen X (1995), Zozimov în Mission: Impossible (1996), contele Fontana în Amen. (2002) şi un imigrant bulgar în Irlanda în Adam & Paul (2004). 

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. 

În mai 2005, el a câştigat concursul pentru funcţia de director al Teatrului Naţional Bucureşti, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucuresti.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu