14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alergia la pisici: un vaccin a intrat în etapa studiului clinic pe oameni
Alergia la pisici: un vaccin a intrat în etapa studiului clinic pe oameni

Compania farmaceutică franco-canadiană Angany a demarat un prim studiu clinic care are drept obiectiv testarea pe oameni a unui vaccin pentru tratarea alergiei la părul de pisică, a precizat aceasta într-un comunicat dat luni publicităţii, potrivit AFP.
Vaccinul-candidat, denumit ANG-101, are la bază dezvoltarea unei ''bioparticule care imită forma şi mărimea unui virus şi a cărei suprafaţă este acoperită de mii de copii ale alergenului principal al pisicii, proteina Fel d1'', a explicat compania.
Primii pacienţi care vor participa la studiul clinic au fost recrutaţi la spitalul Royal Brompton din Londra.
Testat în prealabil pe animale, acest tratament a declanşat ''o producţie de anticorpi foarte puternică, capabilă să blocheze reacţia alergică'', a precizat pentru AFP cofondatorul Angany, Loic Faye.
Tratamentul actual împotriva alergiilor constă în injectarea unor doze în creştere din extrase de alergeni: este vorba despre desensibilizare, un proces lung şi nu întotdeauna eficient. Antihistaminicele sunt utilizate de asemenea pentru ameliorarea simptomelor asociate alergiilor.
''ANG-101 este primul dintr-un portofoliu de vaccinuri în dezvoltare care vizează alergiile majore de care suferă oamenii şi animalele de companie'', a subliniat la rândul său Louis-Philippe Vézina, preşedinte-director general al Angan, într-un comunicat.
Tehnologia a fost dezvoltată în Franţa, la Val-de-Reuil (nord-vest) de start-ul-ul francez Angany Genetics, creat în 2010 şi devenit Angany după ce a fost preluat de canadieni în 2017, notează Agerpres.


Articole înrudite