Pitonul regal este timid

 
Miercuri, 02 Septembrie 2015 00:00
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pitonul regal este cel mai frecvent piton întâlnit în captivitate, datorită comportamentului său docil. Are un temperament placid şi blând. El este absolut inofensiv pentru om şi în plus are un aspect foarte atrăgător, fiind o adevărată prezenţă în locuinţă.

Pitonul regal (Python regius) sau pitonul-bilă este o specie neveninoasă de pitoni răspândită în Africa centrală şi Africa sub-sahariană. Este cel mai mic piton african şi este popular în comerţul cu animale, în mare măsură datorită temperamentului său. Numele de pitonul-bilă i se trage de la obiceiul său de a-şi încolăci corpul în formă de bilă în jurul capului pentru a-l proteja. Denumirea de regal, vine de la denumirea în latină ''Regius''.

Acest piton este liniştit, chiar timid şi sperios, astfel că nu trebuie manipulat prea des. Nu manifestă niciodată agresivitate şi nu opune rezistenţă atunci când este manipulat. Din acest motiv, acest şarpe este foarte apreciat de terariofili şi este unul dintre cei mai potriviţi şerpi pentru cei care se decid pentru prima dată să achiziţioneze un astfel de animal de companie. Nu îi place să fie deranjat, de aceea persoanele care deţin acest şarpe este bine doar să-l hrănească şi să îi facă curat în terariu.

Este o specie mică, însă cu un corp lat, cu un gât subţire şi un cap mare. Majoritatea adulţilor măsoară 1,1-1,5 m putând ajunge la 2 m. Corpul este acoperit cu o piele colorată în diferite nuanţe de maro şi desene negre, rotunde, care diferă de la un exemplar la altul. Se mişcă întotdeauna lent. Nu are nevoie de un terariu prea mare, fiind suficient unul de 110 litri. Este bine să ne asigurăm că este foarte sigur şi închis ermetic, deoarece pitonul, ca orice şarpe, este un maestru al evadărilor, potrivit www.zoo.ro. Din terariu nu trebuie să lipsească o ascunzătoare, iar substratul terariului trebuie să fie format din gazon artificial, hârtie de ziar şi alte materiale moi. Temperatura trebuie să atingă 27-29 de grade şi să nu coboare sub 24 de grade.

La toate vârstele, această specie se hrăneşte cu mamifere mici, în special cu rozătoare. Atunci când este pus într-un terariu nou, el trebuie lăsat să se acomodeze câteva zile, după care să i se ofere hrana. Pitonul regal poate fi hrănit în captivitate cu şoareci, şobolani, pui de găină şi porumbel sau şopârle. Este bine ca hrana şarpelui să fie cât mai diversificată. Atunci când mănâncă, Pitonul regal este atras de mai mulţi factori: miros, formă, mărime, culoare şi de mişcarea pradei, care este bine să îi fie oferită la lăsatul serii, el fiind un vânător nocturn.

Pitonul se reproduce uşor în captivitate. Femela devine sexual matură în al treilea an de viaţă. Masculul ajunge la maturitate sexuală în mai puţin de un an. Femelele sunt în general mai mari decât masculii. Femela depune 6-16 ouă. Puii proaspăt ieşiţi din ouă au circa 41 cm în lungime şi sunt asemănători cu adulţii.

Pitonul regal este sensibil la bacteriile din hrană şi apă, putând dezvolta anumite boli. O altă problemă cu care se poate confrunta pitonul regal sunt căpuşele, potrivit www.animalutul.ro. El poate întâmpina probleme şi atunci când năpârleşte, mai ales în zona ochilor. În astfel de situaţii este bine ca şarpele să fie văzut de un veterinar şi să i se acorde îngrijirile necesare.

Speranţa de viaţă la Pitonul regal este de 20-30 de ani. Este unul dintre cei mai longevivi şerpi, existând situaţii în care şarpele Piton regal a trăit chiar şi peste 50 de ani.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu