19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Adio mititei, pui, ulei, caldări, geci ori alte pomeni electorale!
Adio mititei, pui, ulei, caldări, geci ori alte pomeni electorale!

După ce s-au trezit cu datorii de înălţimea Everestului, partidele politice au ajuns la concluzia că îi costă prea mult pomenile electorale cu care îi obişnuiseră pe români să vină la vot. Conform noului proiect al Legii electorale, politicienii nu vor mai face petreceri cu mititei, nu vor mai împărţi pachete cu alimente (pui, ulei, mălai, etc.) ori geci inscripţionate sau nu. Politicienii şi-au stabilit plafoane procentuale maxime pentru modul în care vor împărţi banii: maxim 40% pentru materiale publicitare media, maxim 30% pentru promovările on-line, pentru afişe (exclus bannere), pentru organizarea unor mitinguri, care implică închirieri de săli se poate aloca maxim 20%, iar pentru sondaje se poate aloca maxim 30%. Banii vor fi returnaţi de la bugetul de stat celor care au fost votaţi de peste 3% din electorat în plan local şi 5% în plan naţional. Dacă se depăşesc plafoanele, nu se mai decontează nici măcar un leu de la buget.
Deputatul Mircea Toader a declarat: „În afară de pliant sau program electoral, dacă te-ai dus cu pix sau cu altceva, e penal! Mită electorală! Chiar şi bunuri neinscripţionate, dacă le-ai dat condiţionat de vot! Nimeni nu va mai face nimic, pentru că, pe sistemul cu delaţiunea, te-a terminat!”.
Finanţarea campaniilor poate fi făcută din cotizaţiile membrilor de partid, donaţii (care nu pot depăşi 0,025% raportat la bugetul naţional), credite bancare. Toate sumele trebuie să poată fi justificate.
Şi dacă tot au picat pomenile alimentare, căldările, brichetele, ori gecile, ce a mai rămas disponibil de folosit? Banii, nu-i aşa?! Toader a parat sugestia hâtră a jurnaliştilor, respingând complet ideea: „Cash nu se pune problema, că nu scrie partid!”


Articole înrudite