27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANI vrea ca dr. Aurel Nechita să-şi piardă mandatul de deputat
ANI vrea ca dr. Aurel Nechita să-şi piardă mandatul de deputat
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat, luni, Camerei Deputaţilor revocarea din funcţia de parlamentar a doctorului Aurel Nechita, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a declarat incompatibil pe deputat, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. „Raportul de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate la data de 27.06.2011, prin care s-a constatat încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către domnul Aurel Nechita, deputat în Parlamentul României, a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 585/05.02.2013, prin care a fost admis recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr.339/31.10.2011 a Curţii de Apel Galaţi. Agenţia Naţională de Integritate a comunicat raportul de evaluare Camerei Deputaţilor în vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie, şi a interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice, în conformitate cu prevederile art. 25, alin. (1) din Legea nr. 176/2010: «Fapta persoanei, cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni»”, au precizat inspectorii de integritate.
Potrivit acestora, persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
„Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, au declarat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate.
În perioada 12.05.2005 – 19.12.2008, doctorul Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcţia de deputat în Parlamentul României, cât şi funcţia de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, cele două funcţii fiind incompatibile.
PDL şi PP-DD aşteaptă la cotitură
Faptul că social-democratul Aurel Nechita şi-ar putea pierde mandatul de deputat, iar astfel în Colegiul 9 din municipiul Galaţi s-ar putea organiza din nou alegeri, a stârnit vâlvă în rândul formaţiunilor politice gălăţene. PDL şi PP-DD aşteaptă decizia Parlamentului României pentru a-şi desemna candidaţi pentru a intra în lupta electorală în colegiul deţinut, în prezent, de către doctorul Aurel Nechita.
„În mod sigur vom avea un candidat, dar alegătorii au demonstrat clar că nu au ţinut cont de candidaţi. Au votat sigla, adică USL. Aş fi vrut să se mai ţină cont şi de om, nu doar de partid”, ne-a declarat Picu Roman, preşedintele Municipalei PP-DD. Întrebat dacă ia în calcul o nouă candidatură, acesta ne-a spus: „Rămâne la latitudinea partidului. Nu ştiu. Nu neg şi nu resping această idee”.
Preşedintele PDL, Doru Resmeriţă, ne-a declarat că nici democrat-liberalii nu se grăbesc să îşi desemneze un candidat în condiţiile în care „Parlamentul poate găsi orice tertip pentru a nu respecta o hotărâre judecătorească”. „Nici nu se pune problema, deocamdată. Este posibil să mai stea blocat întrucât cunoaştem cazul lui Mircea Diaconu. Parlamentul poate găsi orice tertip pentru a nu respecta o hotărâre judecătorească. Din acest motiv, nu putem desemna, deocamdată, un candidat”, a afirmat Resmeriţă.


Articole înrudite