05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul ţărăniştilor gălăţeni, Marian Popa, va depune o plângere penală în care va sesiza falsul în declaraţii comis de Nicolae Bacalbaşa înaintea alegerilor din 2004 şi 2008. Popa a prezentat presei una dintre „notele explicative” semnate de Nicolae Bacalbaşa cu numele conspirativ „Popescu”, în care scria către Securitate că o serie de colegi medici criticau regimul şi refuzau să trateze copiii protejaţilor sistemului. Popa a comentat faptul că scrisoarea conţine chiar ameninţarea formulată de Bacalbaşa la adresa unuia dintre colegi: „(...) doctorul X a refuzat să administreze anestezia generală, de altfel programată, fiului colonelului X de la miliţia judeţeană, lansându-se în comentarii necorespunzătoare despre organele MAI; am atras atenţia că asemenea discuţii nu le accept şi voi fi obligat să le sesizez dacă se mai repetă”. Popa şi-a exprimat indignarea legată de declaraţiile publice repetate ale lui Bacalbaşa în care acesta susţine că familia sa a suferit deportări comandate de regimul comunist, a cărui victimă a fost. La un moment dat, Popa a exclamat: „Bine, mă, nu ai fost informator, dar de ce semnezi cu numele Popescu şi nu cu numele tău?!”. Popa a continuat: „Vin cu tot felul de declaraţii pentru a nu recunoaşte ceea ce au fost. (...) Explicaţiile lor că nu au fost turnători nu stau în picioare. Nu e adevărat! Caracterul omului este mizerabil, încă de tânăr. Drept dovadă sunt aceste atacuri la adresa colegilor la Securitatea comunistă. Omul a circulat liber în toate ţările, pentru că era protejat de Securitatea statului. Caracterul lui poate fi măsurat şi după revoluţie. Să fii purtător de cuvânt al unei instituţii în care vin tot felul de oameni, cu tot felul de probleme, şi tu să o dai într-o caterincă, metaforă, ficţiune literară... Dumnealui, dl. turnător Bacalabaşa, nu e în stare să îşi gestioneze nici salariul lui, dar pe cel al Consiliului Judeţean, şi e cam îngrijorat. (...) Anumiţi factori din fosta Securitate a PCR îl sprijină cu destulă credinţă pe acest individ care nu are caracter, nici mamă, nici tată, şi calcă pe cadavre pentru a fi el cineva! Ãsta să conducă judeţul?!”.
Turnătorii, somaţi să părăsească scena politică
Marian Popa spune că dr. Bacalbaşa ar fi fost sfătuit de Pâslaru să nu se retragă din cursa pentru preşedinţia CJ. „USL s-a îngrijorat de poziţia nefastă a candidatului lor vivace şi l-au luat la întrebări, şi l-au pus să dea explicaţii. Dar nu s-a dus la colegii lui, ci la mai priceputul în ale turnătoriei, Florin Pâslaru, şi l-a întrebat: «Ce să fac?». «Păi ce să faci? Recunoaşte! Că mai mult de 3% nu pierzi, că eu nu am pierdut mai mult»”, povestea ieri, cu năduf, liderul ţărăniştilor gălăţeni. Şi, că tot veni vorba de Pâslaru, Popa şi-a amintit că acesta i-a cerut să îşi ceară scuze pentru că l-a jignit public la evenimentul organizat de jurnaliştii gălăţeni de „Ziua politicianului”.
„Ca un creştin ce sunt... (...) Uite, domnule turnător Florin Pâslaru, îmi cer scuze că nu te-am descoperit mai devreme că ai fost turnător! Şi nu îmi cer scuze dumitale, ci gălăţenilor, că noi, ca şi politicieni, ar fi trebuit să ştim cu ce colegi ne învecinăm în politică”, a răbufnit Popa în conferinţa de presă de ieri.
În opinia ţărănistului Marian Popa, a venit momentul ieşirii din lumea politică a celor care au colaborat cu Securitatea: „Când tu ai dosarul cât cămila de mare, te mai duci prin instanţă, mai ieşi în public şi spui că tu nu ai a cere scuze, nu ai a ceda, nu ai decât a lupta?! Ce să lupţi?! Gata! Stai acasă, ne ajuge 23 de ani să ne conducă securiştii şi turnătorii! Ne ajunge! Nici nu ar trebui să îşi depună candidatura aceşti indivizi”.
Bacalbaşa reprezintă cazul prioritar pentru care avocaţii ţărănişti se vor focaliza în perioada imediat următoare, tocmai pentru că alegerile locale se apropie cu repeziciune. Apoi, ţărăniştii vor cere retragerea din viaţa publică, renunţarea la funcţiile publice deţinute de Vlad Vasiliu, directorul teatrului dramatic, a lui Florin Melinte, Stoleriu (preşedintele revoluţionarilor gălăţeni), Maricel Popa şi alţii, dar şi a celor care au intrat în presă.
Reamintim faptul că, conform legislaţiei anterioare, orice candidat trebuia să declare pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Legea făcea referire la „poliţie politică” şi nu include colaborările turnătorilor la Securitatea comunistă. Acest detaliu legislativ a generat prezenţa candidaturilor mai multor persoane care au colaborat cu Securitatea. Actualele modificări legislative nu restricţionează candidaturile foştilor turnători, aceştia fiind împiedicaţi doar să deţină posturi în administraţie. Dar pot fi foarte bine parlamentari, spre exemplu.


Articole înrudite