29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bogdan Rodeanu (deputat USR Galaţi) l-a interpelat pe Ministrul Sănătăţii cu o problemă majoră: Căpuşele
Bogdan Rodeanu (deputat USR Galaţi) l-a interpelat pe Ministrul Sănătăţii cu o problemă majoră: Căpuşele

În calitate de deputat USR Galaţi, Bogdan Rodeanu, poate adresa întrebări şi interpelări Guvernului, miniştrilor sau altor conducători ai organelor administraţiei publice. De la începutul mandatului (decembrie 2016) şi până în prezent, deputatul gălăţean a adresat Guvernului patru întrebări şi două interpelări. Se remarcă în mod deosebit una dintre interpelări adresată ministrului Sănătăţii şi care are ca obiect ”Gestionare potenţiale infestări ale spaţiului verde cu populaţii de căpuşe exofile”. Nu, nu este vorba despre căpuşele din politică şi nici cele din sectorul bugetar, ci este vorba despre insectele parazite.

Rodeanu pleacă de la ipoteza conform căreia ”Contactul uman prin suprapunerea zonelor de recreere cu arealul biologic natural al acestor paraziţi creşte riscul de transmitere a unor boli la om” şi cere Ministerului Sănătăţii ”să faceţi demersurile necesare pentru efectuarea în mod standardizat a unor anchete minimale privind locul posibil unde s-ar fi putut produce contactul cu căpuşa pentru toţi pacienţii prezentaţi în UPU, CPU cu astfel de probleme. Prin raportarea periodică a acestor locaţii către DSP-uri şi DSV-uri, acestea vor putea informa autorităţile locale şi publicul asupra zonelor de risc”.

Menţionăm că potrivit site-ului Camerei Deputaţilor ”Întrebarea constă într-o simplă cerere de a raspunde dacă un fapt este adevărat, dacă o informaţie este exactă, dacă Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice înteleg să comunice Camerei informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor sau de comisiile permanente ori dacă Guvernul are intenţia de a lua o hotărâre într-o problemă determinată. Interpelarea constă într-o cerere adresată Guvernului de un grup parlamentar, de unul sau mai mulţi deputaţi, prin care se solicită explicaţii asupra politicii Guvernului în probleme importante ale activităţii sale interne sau externe. Interpelarea primului-ministru trebuie să vizeze politica Guvernului în probleme importante ale activităţii sale interne sau externe”.

Aşadar, căpuşele au devenit o problemă deosebit de importantă, căci toate celelalte probleme care ţin de Ministerul Sănătăţii pălesc în faţa ”Contactului uman prin suprapunerea zonelor de recreere cu arealul biologic natural al acestor paraziţi creşte riscul de transmitere a unor boli la om”.


Articole înrudite