18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bogdan Rodeanu (USR): Guvernarea PSD PNL a mai inventat un minister: Ministerul Dobânzilor
Bogdan Rodeanu (USR): Guvernarea PSD PNL a mai inventat un minister: Ministerul Dobânzilor

Deputatul USR Bogdan Rodeanu critică faptul că România plăteşte mai mulţi bani pe dobânzi decât a alocat ministerelor Educaţiei sau al Apărării, afirmând că ”Guvernarea PSD - PNL a mai inventat un minister: Ministerul Dobânzilor”.

„România dobânzilor. România NeEducată. România NeApărată. Guvernarea PSD PNL a mai inventat un minister: Ministerul Dobânzilor. Şi acolo, coaliţia de Guvernare, condusă de Ciucă şi Ciolacu, a alocat un buget mai mare decât cel al Educaţiei sau al Apărării. Nu este un minister pentru români. Este un minister al datoriei care transformă banii românilor în dobânzi externe pentru împrumuturile făcute. Împrumuturi pentru Praful în ochi al creşterii economice şi al iluziei bunăstării românilor”, scrie pe Facebook Bogdan Rodeanu.

Deputatul gălăţean subliniază că realitatea este crudă pentru că avem inflaţie şi deficit bugetar în creştere.

„Măsurile USR de combatere a sărăciei şi de oprire a creşterii preţurilor sunt blocate de o majoritate parlamentară care susţine acest Guvern al Împrumutului Extern. Deficit cât mai mare. Împrumuturi cât mai grozave. Dobânzi extraordinare. Guvernare PSD - PNL”, încheie Rodeanu.

Statul a ajuns să plătească pentru dobânzile la credite peste întreg bugetul Ministerului Apărării şi o sumă egală cu cea pe care o dă Ministerului Educaţiei. Guvernul a alocat Ministerului Educaţiei 2,1% din PIB în 2023 (32 mld. lei), deşi legea educaţiei spune că bugetul e de 6% din PIB. Pe de altă parte, statul a plătit, în 2022, 2% din PIB – 29 mld. lei (5,8 mld. euro) doar pentru plata dobânzilor la credite, mai mult decât a primit Ministerul Apărării (25,9 mld. lei – credite bugetare).

Deficitul bugetar a fost, în 2022, de 81 de miliarde de lei (5,68% din PIB), cu 1,1 miliarde de lei peste cel din 2021. Pentru că PIB-ul a crescut, ajutat şi de inflaţia de 16%, deficitul pe anul trecut este ceva mai mic, raportat la PIB, faţă de 2021 (5,68%). În condiţiile în care deficitul rămâne însă foarte sus, datoria publică se acumulează puternic.

Statul a adăugat datoriei publice 77 de miliarde de lei (15,5 miliarde de euro) în 2022. Unii economişti spun că acest lucru nu ar fi o problemă, atâta vreme cât PIB-ul creşte şi, prin creşterea lui, deficitul rămâne la sub 50% din PIB. Dar nimeni nu poate garanta că PIB-ul va creşte, an de an, cu 4-5%. În plus, dacă PIB-ul ar creşte aşa cum arată statisticile, atunci şi veniturile bugetare ar trebui să crească pe măsură, prin urmare nevoia de îndatorare a statului să scadă.


Articole înrudite