17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Mihai Boldea a depus o plângere penală la DNA în care reclamă „abuz în serviciu, delapidare, fals şi uz de fals” care îi vizează pe fostul director Apaterm, George Cubasa, şi membrii Consiliului de Administraţie. În opinia deputatului gălăţean, fosta conducere este responsabilă de managentul dezastruos care a generat insolvenţa urmată de falimentul instituţiei. Boldea a menţionat o serie de nereguli: salarii nejustificat de mari pe care le primeau anumite persoane; faptul că în CA se aflau persoane care conduceau alte instituţii ale municipalităţii, iar managerul Apaterm era la rândul său memebru în CA-urile altora; campaniile electorale în care erau angrenate pro PSD şi PNL efectivele angajaţilor, toate neregulile petrecându-se sub coordonarea municipalităţii. Boldea consideră că city managerul Florin Popa are propria contribuţie: „Apaterm-ul se afla în directa subordonare a domnului Florin Popa, care nu ştie decât să încaseze 10.000 de lei lunar fără să facă nimic. Trebuia să coordoneze Apaterm-ul”. Boldea l-a criticat pe Popa inclusiv pentru absenţa acestuia din Galaţi în această perioadă.
Boldea consideră că Apaterm a cheltuit ineficient 21 de milioane de lei din bugetul municipalităţii, atunci când au fost reabilitate punctele termice. UNPR-istul consideră că banii trebuia să fie direcţionaţi „către creditori, respectiv către Electrocentrale”. În plus, Apaterm ar fi trebuit să respecte prevederile în vigoare şi să facă branşamente individuale: „Puteau avea contracte individuale cu beneficiarii”. Astfel, nu ar mai fi rămas fără apă caldă scări întregi de blocuri, ci numai datornicii.  

Mai sunt şi alţii învinuiţi de situaţia Apaterm-ului

Boldea, fost membru PDL, acum trecut la UNPR, i-a mai criticat cu această ocazie pe viceprimarul Nicuşor Ciumacenco (PSD) şi pe liberalul Marius Stan (PNL), acesta din urmă fiind şi candidatul USL la fotoliul de primar. Primul este învinuit pentru că ar fi folosit scandalul nealimentării cu energie termică a gălăţenilor cu scopul de a-şi face campanie şi a câştiga simpatia gălăţenilor, deşi nu este desemnat candidat: „Nu pot decât să constat o necunoaştere a legii a lui Nicuşor Ciumacenco, care a încercat să se lipească de subiect, dar, necunoaşterea legii şi o lipsă de implicare serioasă pe această temă a făcut ca el să nu vină decât cu declaraţii publice, care să ducă la creşterea punctelor electorale în ultima perioadă, în schimb, soarta nu a fost decisă de el, soarta a fost decisă de un judecător”. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco nu a fost disponibil pentru o replică, întrucât participa la o şedinţă de partid.
Liberalul Stan, însă, care este în mod oficial candidat la Primărie, a fost criticat pentru absenţa reacţiei într-o problemă atât de importantă, care i-a afectat pe gălăţeni. „Marius Stan e un primar extraordinar, un candidat de primar surdo-mut. (…) Marius Stan nu a spus nimic despre acest lucru, ceea ce denotă faptul că nu se pricepe la administraţie. Este un bun fotbalist şi nu pot să nu remarc că acuma este un pic ocupat, chiar dacă anumite ziare din Galaţi nu spun acest lucru. Acum e ocupat cu DNA-ul şi luni a fost chemat la DNA Bucureşti. În schimb, e un semnal de alarmă pe care îl trag, asupra acestuia: este lipsa de experienţă şi implicare a acestuia pe subiectele de interes local majore, situaţia Apaterm fiind una de interes major”. Contactat telefonic, Marius Stan a declarat că în şedinţele CL a atras atenţia asupra necesităţii implicării municipalităţii în problemele de la Apaterm, în caz contrar fiind şanse mari ca societatea să ajungă în faliment. Liberalul a concluzionat: „Dar nu a existat voinţă politică. Şi dacă nu s-a vrut, eu nu puteam să bat cu pumnul în masă...”. 
La final am înţeles şi care a fost scopul învinuirii celor doi consilieri, pentru că, după ce i-a criticat individual, deputatul UNPR i-a mai criticat şi la pachet, concluzionând că ambii ar fi nepotriviţi pentru postul de primar al Galaţiului, opinia sa candidatul potrivit fiind nimeni altul decât ex-primarul Durbacă, cel despre care se spunea că ar trece la UNPR, apoi că s-ar fi răzgândit. Boldea zice că nu s-a răzgândit. Şi atunci cum să nu-l lauzi şi să nu-i ataci pe ceilalţi?


Articole înrudite