04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bunul simţ în mlaştina politicii româneşti
Bunul simţ în mlaştina politicii româneşti

Aceasta este concluzia pe care am tras-o la finele întâlnirii dintre europarlamentarul Mircea Diaconu şi simpatizaznţii gălăţeni. Maestrul a venit la Galaţi, la întâlnirea cu simpatizanţii, în aceeaşi maşină galbenă cu care a călătorit în perioada în care mii de români i-au acordat, de cele mai multe ori, din toată inima, votul pentru europarlamentare. Candidatura lui Mircea Diaconu a fost dovada că se poate reuşi în politica românească şi fără susţinerea unui aparat uriaş de partid, doar cu bunul simţ, atât de absent în lumea politică. 

Simpatizanţii s-au întâlnit cu maestrul în faţa Dramaticului, pentru a servi împreună o cafea. A fost o reuniune frumoasă. 

Mircea Diaconu le-a oferit simpatizanţilor detalii despre funcţionarea Parlamentului European şi a mărturisit că reuşeşte să susţină parte din proiectele în care crede, votând alături de foştii săi colegi politici, liberalii europeni. Mircea Diaconu, curtat la începutul acestui mandat de către toate familiile politice europene, este în continuare europarlamentarul independent al României, afiliat însă grupului liberalilor europeni (ALDE). Exemplul său a fost urmat de Norica Nicolai şi Renate Weber.

Maestrul se va retrage din politică după încheierea acestui mandat, fiindcă simte că fiecare etapă din viaţa unui om se poate plia pe ceva anume. Iar acum, apropiindu-se de 70 de ani, deşi nu pare, simte că este un moment în care oamenii trebuie să se dedice vieţii de familie în special, că este vremea nepoţilor.

Simpatizanţii au fost, parte dintre ei, uşor dezamăgiţi de decizia lui Mircea Diaconu, dar i-au înţeles opţiunea şi nu au insistat. 

Îndrăgitul actor nu a înregistrat succesul politic graţie frumoasei sale cariere actoriceşti, ci pentru că românii simt nevoia să fie conduşi de politicieni onorabili, cu valori autentice, care au ţara în suflet, şi nu doar în discurs. Reuşita lui Diaconu a fost un semnal major pentru clasa politică, acela că e perimată şi ar avea mare nevoie să se împrospăteze şi să se reformeze real. Deocamdată, partidele politice au reuşit să îşi demonstreze limitările şi să formeze un crater major între electorat şi lumea poltică (în special cea cu poziţii politice importante, parlamentari, miniştri etc.) care trăiesc în lumi foarte diferite.

Iar Diaconu a demonstrat, aparent singur, străbătând ţara în maşina sa galbenă, că este loc şi chiar nevoie de bun simţ în politică, iar românii au nevoie să fie reprezentaţi de oameni autentici, de valori care au reuşit în profesia lor fără a uita să fie oameni, ci au adus omenia cu ei, chiar şi în mlaştina politică.


Articole înrudite