20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul de Externe a venit vineri la Galaţi să îşi lanseze câteva mesaje. Organizatorii au preferat să îl aducă pe Baconschi în faţa studenţilor, pentru a reduce cât mai mult interacţiunea ministrului cu jurnaliştii. Din partea presei a venit doar o întrebare, unul dintre organizatori atrăgând atenţia că întâlnirea este cu studenţii. Însă tirul întrebărilor studenţilor a fost unul poate chiar mai tăios decât cel pe care l-ar fi adresat jurnaliştii unui diplomat de carieră.
După ce ministrul a muştruluit auditoriul pentru atitudinea de inactivitate manifestată de poporul român, l-a trimis la muncă pentru proiecte europene, căci pe strategia Dunării ar putea veni prosperitatea gălăţenilor: „Aici nu mai e vorba de promisiuni demagogice ale unui partid, ci de fonduri europene cu destinaţie în dezvoltare durabilă”.
Ministrul le-a recomandat studenţilor să nu se “afunde” în “pesimismul naţional”, ci să îşi continuie studiile doctorale şi post-universitare la Bruxelles, apoi să revină în ţară: “Nu vă lăsaţi contaminaţi de moda pesimismului mediatic. Implicaţi-vă direct, nu aşteptaţi soluţii de la ceilalţi”. Unul dintre studenţi a afirmat că doreşte să se implice efectiv în proiectele lui Mircea Toader legate de dezvoltarea Galaţiului. Liderul local al organizaţiei PDL l-a cam trimis la plimbare, însă, replicând că în curând vom “vedea” cu toţii proiectele de dezvoltare – podul peste Dunăre care se va face la Brăila, întrucât acolo Dunărea este mai îngustă, şi costurile vor fi deci diminuate faţă de construcţia podului la Galaţi; aeroportul şi legătura care se va face cu drumuri naţionale, dar numai după ce vom avea în prealabil o centură a Galaţiului. Toader a reuşit, în intervenţia sa, să ofenseze şi economiştii, în stilul caracteristic de exprimare: “Iar voi, ca studenţi economici, dacă nu veţi înţelege finalitatea de a dezvolta economic, şi nu de de a aduna două cifre…”. Profesorii universitari economişti au avut delicateţea să nu riposteze, onorându-şi poziţia de gazdă civilizată, care se lasă insultată în propria casă (precizăm că decanul facultăţii, conf. univ. dr. Costel Nistor, se afla în prezidiu, chiar lângă Mircea Toader). 
Una dintre întrebările adresate ministrului a fost cu ţintă politică exactă, iar Baconschi a respins-o, pretextând că facultatea nu este un spaţiu adecvat politicii. Atunci de ce se aflau acolo?!

Articole înrudite