03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şedinţa de marţi a Consiliului Local, desfăşurată într-o nouă locaţie, şi anume sediul Prefecturii, a fost departe de a putea fi considerată una liniştită, mărul discordiei reprezentându-l proiectul privitor la contractarea unui credit pentru asfaltarea unor străzi cât şi proiectul de hotărâre legat de desemnarea unui administrator interimar la Parcul industrial Galaţi.
Ambele proiecte de hotărâre au avut un punct comun, şi anume Parcul industrial, subiect care a dat naştere unor polemici şi săgeţi aruncate între consilierii locali PSD şi PNL, semn că alianţa USL este departe de a funcţiona ca unsă la Galaţi. Consilierul liberal Marius Stan a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre referitor la desemnarea unui administrator interimar la Parcul industrial - post pentru a cărui ocupare cei de la PSD o nominalizaseră pe Adriana Stratulat, directorul tehnic al Apaterm - acesta invocând faptul că nu ar fi întrunit suficiente voturi la comisii. Mai mult, liberalul Marius Stan a mai solicitat ca suma din creditul care urmează să fie contractat de Primărie şi care urma să fie alocată pentru Parcul industrial să aibă o altă destinaţie, şi anume să fie utilizată pentru executarea lucrărilor pe strada Traian.
„În proiectul de buget pe acest an sunt deja prevăzute 82 de miliarde de lei vechi pentru Parcul industrial, aşa că nu înţeleg de ce mai trebuie alocate încă 70 de miliarde de lei din acest împrumut tot pentru Parcul industrial. Dumnezeu ştie unde se vor duce cele 150 de miliarde de lei vechi şi asta după ce până acum s-au cheltuit în parcul industrial 204 miliarde de lei vechi şi nimeni nu ştie pe ce s-au dus aceşti bani. Poziţia grupului lberal este aceea că nu vom vota proiectul de hotărâre legat de împrumut decât dacă banii alocaţi pentru Parcul industrial vor fi direcţionaţi pentru executarea lucrărilor pe strada Traian”, a spus liberalul Marius Stan.
Şi consilierii democrat-liberali au cerut să se prezinte o situaţie referitoare la Parcul industrial şi la modul în care au fost cheltuiţi cei 204 miliarde de lei vechi, dar întrebările lor au rămas fără răspunsuri, nici primarul Dumitru Nicolae nefiind în stare să spună ce s-a făcut cu banii, în condiţiile în care parcul nu are infrastructura necesară.
În timp ce consilierii locali consevatori au sprijinit punctul de vedere al liberalilor, şi anume acela ca strada Traian să fie inclusă pe lista de investiţii, consilierii locali democrat-liberali au solicitat includerea pe lista de investitiţii a două proiecte noi, şi anume construirea unei maternităţi şi un nou sediu pentru Primărie. „Noi vrem să fie incluse pe lista de investiţii construirea unei noi maternităţi şi achizionarea unui sediu pentru Primărie. Este ciudat că aceste investiţii se fac înainte cu un an de alegerile locale”, a spus consilierul PDL Petre Alexe.

„Mi-aţi început de ieri că vreţi director la Parcul industrial. Să înţeleg că nu mi-aţi dat votul că nu am fost de acord?”

Deranjat de discuţiile apărute pe marginea creditului în valoare de 15 milioane de euro care ar urma să fie returnat în 15 ani, primarul Dumitru Nicolae a ţinut să le răspundă tuturor. Astfel, consilierilor democrat-liberali le-a spus că ar fi bucuros să vadă că aceştia, în calitate de reprezentanţi ai partidului de guvernământ, fac demersuri pentru ca Primăria să primească vechiul sediul de pe Domnească, în timp ce consilierilor liberali şi conservatori le-a răspuns că este de acord cu introducerea pe lista de investiţii a străzii Traian, care va fi asfaltată doar pe jumătate, dacă ţinem cont de suma din împrumut care va fi alocată ei. Dar edilul şef a mai ţinut să spună ceva legat de poziţia liberalilor privitoare la Parcul industrial, unde, dacă nu se finalizează în termen de 6 luni lucrările de infrastructură, administraţia locală va fi nevoită să returneze banii primiţi de la stat: „Cu finanţarea pentru strada Traian sunt de acord. Altceva ce mai vreţi? E un lucru urât cum forţaţi mâna aici. Scoatem Parcul industrial. Voi credeţi că-l fac pentru mine? Nu-l fac pentru mine, nu am nevoie. Vă vom da tot ce s-a făcut şi vă vom spune că nu mai putem lua credit în plus. Mi-aţi început de ieri că vreţi director la Parcul industrial. Să înţeleg că nu mi-aţi dat votul că nu am fost de acord? O să facem parcul cu banii pe care îi avem”.
Dacă ar fi să ţinem cont de declaraţia primarului, se poate trage concluzia că toate polemicile legate de Parcul industrial, o investiţie care ar fi condus la înfiinţarea de noi locuri de muncă, au pornit de la faptul că liberalii gălăţeni s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu au primit postul de director, pe care l-au solicitat. Despre interesele oraşului sau ale gălăţenilor... mai puţin contează., Una peste alta, proiectul legat de contractarea împrumutului a fost aprobat în forma cerută de liberali, deci cu bani alocaţi străzii Traian în loc de Parcul industrial, consilierii locali PSD votând şi ei până la urmă amendamentul colegilor lor de alianţă. Şedinţa de Consiliu Local, care s-a ţinut într o nouă locaţie, s-a mai distins ieri prin ceva, şi anume printr-o harababură, pentru că la un moment dat, din cauza noii poziţionări, nu se mai ştia cine şi cum votează, nu se mai auzea cine şi ce vorbeşte, misiunea preşedintelui de şedinţă, liberalul Mircea Răzvan Cristea, fiind una extrem e dificilă, aşa cum a şi recunoscut. Încheiem, ca şi concluzie, cu poziţia consilierului local PSD Nicolae Rainea, care a spus că îi e ruşine că a participat la o asemenea şedinţă.

Articole înrudite