19 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comunicat de presă: Siegfried Mureşan (PPE/PNL): "Comisia Europeană mi-a dat asigurări că noul cumpărător al ArcelorMittal Galaţi nu închide combinatul"
Comunicat de presă: Siegfried Mureşan (PPE/PNL): "Comisia Europeană mi-a dat asigurări că noul cumpărător al ArcelorMittal Galaţi nu închide combinatul"

Comisia Europeană a răspuns astăzi, miercuri, 04 iulie 2018, la o interpelare scrisă a eurodeputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL) în care spune că se va asigura că noul cumpărător al ArcelorMittal Galaţi nu va închide combinatul siderurgic.

„După ce compania ArcelorMittal şi-a anunţat intenţia de a vinde combinatul siderurgic din Galaţi, am adresat o interpelare scrisă în data de 17 mai Comisiei Europene cu privire la această tranzacţie. Am întrebat atunci Comisia ce poate face astfel încât să nu aibă loc restructurări ale activităţii combinatului care să ducă la pierderi de locuri de muncă sau chiar la închiderea fabricii. Astăzi am primit un răspuns oficial din partea Comisiei Europene, semnat de comisarul european pentru Competiţie, Margrethe Vestager, în care spune că se va asigura că noul cumpărător este capabil să continue funcţionarea combinatului pe termen lung şi că vânzarea către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea fabricii nu este o soluţie acceptabilă. În plus, ca urmare a stimulentelor financiare pe care ArcelorMittal ar urma să le acorde viitorului cumpărător, sunt încrezător nu doar că nu se vor pierde locuri de muncă, ci că ar putea fi create unele noi”, a declarat astăzi eurodeputatul Siegfried Mureşan după primirea răspunsului din partea Comisiei.

Răspunsul oficial al comisarului european pentru Competiţie, Margrethe Vestager, în numele Comisiei Europene:

„Ca parte a angajamentelor asumate, ArcelorMittal nu trebuie să închidă activele de producţie, ci mai degrabă să le vândă unui/unor nou/noi cumpărător(i), care dispun(e) de expertiza necesară şi de stimulente pentru a continua să le exploateze în calitate de concurent viabil pentru ArcelorMittal.

În ceea ce priveşte procedura, ArcelorMittal are responsabilitatea de a face o propunere oficială privind un cumpărător. Totodată, procedura prevede că, în acest caz, Comisia trebuie să aprobe cumpărătorul pe care ArcelorMittal îl propune. Astfel, Comisia este în măsură să se asigure că acest cumpărător îndeplineşte o serie de criterii predefinite, menite să garanteze că dispune de stimulente adecvate pentru a continua funcţionarea combinatului. Cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de capacitate şi stimulente pentru a exploata combinatul pe termen lung. Cu alte cuvinte, vânzarea combinatului către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea sa nu ar fi o soluţie acceptabilă.

Ca parte a angajamentului, ArcelorMittal a convenit, de asemenea, să rezerve pentru cumpărător resurse financiare substanţiale, care nu pot fi utilizate decât pentru finanţarea noilor investiţii în combinatul de la Galaţi. ArcelorMittal s-a angajat să plaseze suma în contul de garanţie, în beneficiul noului cumpărător. Cumpărătorul va alege ce investiţii va face. Cu toate acestea, noul cumpărător va putea accesa această sumă numai pentru investiţii privind extinderea producţiei de la Galaţi.

Deciziile de investiţii specifice vor fi luate în cele din urmă de către noul cumpărător, însă ArcelorMittal este obligat din punct de vedere juridic să pună la dispoziţie această sumă. Pe baza testului său de piaţă privind angajamentele propuse, Comisia consideră că această sumă va oferi un stimulent suficient pentru ca viitorul cumpărător să investească în combinat.”


Articole înrudite