29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mirecea Toader, liderul organizaţiei PDL, îl acuză pe prefectul Bocăneanu de încălcare a legii în desemnarea preşedinţilor secţiilor de vot, drept pentru care PDL va depune o pălângere penală iar Toader cere premierului, ministrului de Interene şi ministrului Administraţiei demiterea prefectului gălăţean.
PDL îl acuză pe prefect că ar fi intervenit în stabilirea listelor propuse de primari pentru desemnarea prin tragere la sorţi a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor secţiilor de votare din nouă localităţi: Tecuci, Bălăşeşti, Brăhăşeşti, Cavadineşti, Cudalbi, Gohor, Matca, Tuluceşti şi Movileni, unde prefectul nu a ţinut cont de propunerile făcute de primari. PDL a contestat numirile la BPL din cele nouă localităţi, la BEJ şi BEC.
Prefectul Emanoil Bocăneanu respinge acuzaţiile: „Dacă dânsul consideră că asta trebuie să facă, poate să o facă, nu e nicio problemă. Dumnealui are un stil propriu de a interpreta legea. Legea spune clar: se întocmesc nişte lise de primari, se înaintează prefectului şi conţin propuneri. Deci, lingvistic analizând, termenul de propunere înseamnă obligativitate sau strict limitare la acele persoane recomandate de primari? Poate nu ştiu eu limba română...” Apoi a completat cu o serie de explicaţii, precizând că listele au fost alcătuite cu respectarea prevederilor legale, iar în cele nouă localităţi primarii nu anunţaseră prin afişare publică posibilitatea celor care doresc să se înscrie pentru funcţiile de preşedinţi ai secţiilor de vot, conform prevederilor în vigoare, au respins solicitările celor interesaţi, declarându-le că se încheiase termenul pentru depunerea solicitărilor, şi nu făcuseră 3 propuneri în acest sens pentru posturile respective, conform legii. Concomitent, din cele 9 localităţi, la Prefectură sosiseră plângeri ale celor refuzaţi de primari să se înscrie pentru tragerile la sorţi în vederea alegerii preşedinţilor secţiilor de vot. Prefectul a dispus astfel prelungirea până în data de 28 mai a termenului de înscriere pentru aceste localităţi şi a cerut primarilor să completeze propunerile. Fapt care nu s-a întâmplat, iar la tragerea la sorţi au participat şi cei respinşi iniţiali de primari, incluşi în schimb de prefect.
Preşedinţi semi-analfabeţi la Matca
Mircea Toader atrage atenţia că la Matca PSD a numit trei preşedinţi de secţii de votare analfabeţi (la secţiile 3, 5, 6), doi dintre acestea fiind fraţi, lucru interzis de lege. Toader a declarat: „Este strigător la cer ce se întâmplă la Matca. Curios mi se pare altceva: la propunerile făcute de primari PSD şi PNL nu s-au făcut modificări. Ce au propus, aia a rămas”.
Prefectul contracarează şi această acuzaţie, cu precizarea că inclusiv pentru Matca erau numiţi angajaţi APIA, cu domiciliu în Galaţi, ceea ce ar fi crescut costurile organizării alegerilor, iar legea indică preferinţa pentru jurişti, persoane cu studii superioare şi cu probitate morală recunoscută de localnici, însă nu exclude persoanele cu studii reduse.
Toader nu îşi pune foarte mari speranţe în soluţionarea acestui conflict, deşi a precizat că la acuzaţii similare care îl implicaseră pe fostul prefect, Cosmin Păun, susţinut de PDL, au fost soluţionate sesizările PSD, cu revenirea la propunerile făcute de primarii PSD, pe care Păun le modificase.


Articole înrudite