25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aleşii judeţeni democrat-liberali vor purta brasarde albe în timpul şedinţelor Consiliului Judeţului în semn de protest faţă de conducerea USL a instituţiei, pe care o acuză că a acordat fonduri de echilibrare primăriilor din comune în funcţie de culoarea politică a edililor. Deputatul Mircea Toader, prim-vicepreşedintele PDL Galaţi, a precizat că va face o interpelare către Camera Deputaţilor în legătură cu modul în care conducerea Consiliului Judeţului a repartizat sumele de bani către comune, iar proiectul de buget al CJ va fi atacat în contencios administrativ de către democrat-liberali. „Am fost neplăcut surprins de hotărârea CJ, de faptul că niciuna dintre primăriile noastre nu au primit nicio sumă din fondul de echilibrare, cu excepţia a două: Tuluceşti şi Târgu Bujor, la care sunt primari cu titulatura de primari PDL, dar care au primit sume consistente ca recompensă financiară pentru susţinerea candidaţilor USL la alegerile parlamentare din decembrie. Asta dovedeşte, încă o dată, că banul e ochiul dracului şi nu ţine cont de ideologie. Vom ataca, în contencios, pentru modul în care au fost împărţiţi banii, pentru discriminarea politică. Sunt convins că vom avea câştig de cauză. Voi face o interpelare în Parlament şi o voi face, în primul rând, ministrului Liviu Dragnea, care a spus că «nu trebuie să fim cum a fost PDL-ul la guvernare, trebuie să fim altfel». Dacă noi am mai dat ceva, ei nu dau deloc. Vreau să aduc aminte comportamentul nostru, când eram la putere, şi anume că am ţinut cont şi de nevoile primăriilor de altă culoare politică. Poate că nu am ţinut cont de nivelul solicitărilor, dar fiecare primărie, de orice culoare era, primea o anumită sumă de bani”, a declarat Mircea Toader.
Deputatul a afirmat că ia în calcul o moţiune simplă pe tema împărţirii banilor în judeţul Galaţi, care să îi fie adresată ministrului de Interne al României. „Nu trebuie să ai un asemenea comportament. Până la urmă, Chebac a ţinut întotdeauna cont de populaţie şi a dat bani tuturor comunelor. Probabil că de asta a fost îndepărtat din suportul politic al PSD. El niciodată nu a avut alt criteriu decât populaţia. Nu trebuie să uităm că aceste primării administrează comunităţi de oameni, iar acei oameni nu au nicio vină că şi-au ales un gospodar care, din punct de vedere politic, nu este agreat de către actuala conducere a Consiliului Judeţului”, a spus democrat-liberalul.
Mircea Toader a precizat că două dintre cele cinci comune PDL care nu au primit finanţare, respectiv Matca şi Corni, riscă să nu mai poată finaliza o serie de proiecte europene întrucât nu au fonduri pentru a asigura cofinanţarea acestora. „Primarii de la Târgu Bujor şi Tuluceşti, care au susţinut candidaţii USL la parlamentare, au primit 539.000 de lei pe dezvoltare, ca recompensă. La Corni, de exemplu, primăria are o mică restanţă şi riscăm să dăm finanţarea înapoi”, a spus Toader.
Întrebat dacă edilii PDL ai oraşului Târgu Bujor şi comunei Tuluceşti vor fi excluşi din partid, deputatul Mircea Toader a precizat: „Nu, categoric. Nu vrem să îi ajutăm. Asta ar însemna să le întindem o mână de ajutor. Voi avea o discuţie cu cei doi primari”.


Articole înrudite