27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galaţi): Ediţia 2018 a programului Start-Up Nation urmează să fie demarată în această lună
Cristian Dima (ALDE Galaţi): Ediţia 2018 a programului Start-Up Nation urmează să fie demarată în această lună

Guvernul a adoptat, în urmă cu o săptămână, Ordonanţa de Urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, prin programul Start-Up Nation, ediţia 2018. Prin această OUG se răspunde unor necesităţi economice reale, avantajând regiunile şi domeniile care au nevoie de cea mai mare susţinere din partea statului. ”Care este situaţia în acest moment? În prezent se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă, după care urmează publicarea ordinului ministrului privind procedura de aplicare a programului Start-Up Nation. La finalul acestor proceduri se va da drumul oficial programului de stimulare a înfiinţării de IMM-uri. Poate părea că timpul este destul de scurt, având în vedere că sunt sărbătorile de iarnă, însă perioada în care firmele pot aplica este de 30 de zile lucrătoare. Ţin să subliniez zile lucrătoare, deoarece am văzut în spaţiul public tot felul de zvonuri potrivit cărora s-ar da drumul de sărbători la acest program tocmai pentru a bloca posibilele firme interesate. Aşadar, nu vorbim de zile calendaristice, ci de zile lucrătoare!”, a explicat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.
Prin ordonanţa adoptată în urmă cu o săptămână sunt aduse câteva modificări importante programului Start-Up Nation ediţia 2018, precum simplificarea programului, care a fost construit pe baza celor mai bune practici învăţate în Start-Up Nation 2017 sau creşterea gradului de transparenţă. Mai mult, este acordată o atenţie mai mare pentru domeniile care au nevoie de susţinere din partea statului: producţie, servicii, industrii creative şi comerţ. Totodată, sunt promovate zone ale ţării în care numărul de IMM-uri este foarte scăzut - număr de IMM la nivel judeţean/100 locuitori < 4.
”Programul Start-up Nation, lansat de guvern, este o iniţiativă economică liberală susţinută de ALDE şi promovată de guvern. Proiectul lansat de guvernul din care ALDE face parte are drept principal scop stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi încurajarea dezvoltării spiritului antreprenorial. Cel mai important aspect al acestui program este acela că va reprezenta un factor motivaţional pentru tineri de a rămâne în ţară pentru a desfăşura activităţi de antreprenoriat. Dacă vrem o altă Românie în viitorul cât mai apropiat, o Românie de care să beneficieze generaţia tânără, o economie care să genereze şi locuri de muncă, însă nu orice fel de locuri de muncă, ci cu salarii bune, atunci astfel de programe pot fi stimulente pentru tânăra generaţie să rămână în ţară şi să nu gândească imediat ce termină liceul în ce ţară să emigreze. Sectorul IMM-urilor este un contributor de importanţă strategică la creşterea economică şi la crearea locurilor de muncă, iar acesta trebuie să beneficieze din partea statului de politici publice care să îl susţină. Încurajez toţi tinerii cu iniţiativă antreprenorială, în special pe cei din Galaţi, să aplice la programul Start-UP Nation 2018!”, a declarat Cristian Dima.


Articole înrudite