03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ”Nu e normal ca pentru aceeaşi muncă prestată, un român să primească salariul minim, iar un străin să primească salariul mediu”
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ”Nu e normal ca pentru aceeaşi muncă prestată, un român să primească salariul minim, iar un străin să primească salariul mediu”

Actuala formă a OUG 194/2002 privind regimul străinilor din România creează un obstacol pentru atragerea de forţă de muncă şi produce deopotrivă o discriminare faţă de cetăţenii români. În fapt, ordonanţa instituie obligativitatea ca lucrătorii străini să fie salarizaţi cu cel puţin salariul mediu pe economie, în condiţiile în care un muncitor român poate lua salariul minim pe economie pentru aceeaşi muncă prestată.
”Ceea ce propune ALDE se referă la eliminarea plafonului salariului mediu pentru care pot fi angajaţi muncitorii străini şi reducerea lui la salariul minim. Nu e normal ca pentru aceeaşi muncă prestată, un român să primească salariul minim, iar un străin să primească salariul mediu. Este o corecţie necesară la actuala lege. Spre exemplu, la o fabrică, la ora actuală, pentru acelaşi post un muncitor român este plătit cu salariul minim, în vreme ce un muncitor adus din străinătate trebuie să fie remunerat cu salariul mediu. Aici se poate vede discriminarea, dar şi motivul pentru care un angajator nu ar fi tentat să aducă salariaţi din străinătate. Având în vedere nevoia de forţă de muncă din economia românească trebuie luate două măsuri. Una este modificarea OUG 194/2002, iar cea de-a doua se referă la alocarea unor contingente mai mari de muncitori străini, pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă. ALDE caută modalităţi prin care să vină în sprijinul mediului de afaceri din ţara noastră, pentru a suplini criza de forţă de muncă pe care o traversează ţara noastră. De asemenea, dorim ca discriminările la care sunt supuşi lucrătorii români să fie eliminate”, a declarat Cristian Dima, preşedintele ALDE Galaţi.


Articole înrudite