29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: „Legislaţia trebuie să susţină mediul de afaceri, nu să îl descurajeze”
Cristian Dima: „Legislaţia trebuie să susţină mediul de afaceri, nu să îl descurajeze”

Potrivit lui Cristian Dima, candidat al ALDE Galaţi pentru Senatul României, programul cu care ALDE se prezintă la alegerile de pe 11 decembrie cuprinde un amplu plan de măsuri de susţinere a activităţii IMM-urilor. O componentă importantă a acestor măsuri se referă la asigurarea unei legislaţii favorabile mediului de afaceri, din care să fie eliminate prevederile confuze deoarece s-a ajuns ca în contextul luptei anticorupţie mediul de afaceri să fie suspectat de lipsă de corectitudine din cauza unor prevederi legislative interpretabile. Una dintre aceste măsuri vizează clarificarea modului în care sunt percepute noţiunile de „oportunitate” şi „legalitate” în deciziile luate de reprezentanţii administraţiei, pentru că poate fi supus sancţiunii penale numai modul în care a fost încheiat un contract de achiziţii publice, nu decizia în sine. „Deciziile de oportunitate, inclusiv cele cu incidenţă economică, ale administraţiei centrale şi locale, pot fi sancţionate doar de către Parlament sau de către electorat. Ele nu fac obiectul sancţiunii penale. Problema nu-i dacă să se asfalteze sau nu un drum, ci modul în care a fost încheiat contractul”, spune Cristian Dima.  

Va fi adoptată Legea Lobby-ului
Alte prevederi importante ale programului ALDE se referă la adoptarea unei legi a lobby-ului, care să elimine interpretările confuze în privinţa traficului de influenţă, dar şi definirea clară a situaţiilor de conflict de interese sau incompatibilitate. „Împreună cu colegii din ALDE, susţinem adoptarea Legii Lobby-ului, pentru a face diferenţa între lobby şi traficul de influenţă. În altă ordine de idei, abuzul în serviciu, situaţiile de conflicte de interese şi incompatibilităţi trebuie definite fără echivoc”, a adăugat Cristian Dima.

Prioritatea este recuperarea prejudiciului
Alte măsuri ale ALDE vizează procedurile juridice şi aici Cristian Dima accentuează asupra faptului că „la infracţiunile economice trebuie să prevaleze recuperarea prejudiciului creat”, dar şi că trebuie să existe o abordare echitabilă a celor două entităţi, statul şi contribuabilul. „Aplicarea principiului echităţii între stat şi contribuabil este importantă. Trebuie să înceteze situaţia în care statul răspunde patrimonial pentru fapta cauzatoare de prejudicii a funcţionarului, în vreme ce contribuabilul răspunde individual”, a mai precizat Cristian Dima. De asemenea, anchetarea unui antreprenor nu trebuie să presupună şi falimentarea firmei, pentru că în astfel de cazuri se ajunge ca deschiderea unui dosar penal să însemne automat desfiinţarea a sute sau mii de locuri de muncă.


Articole înrudite