02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: Aderarea la Schengen, acum! Cerem imperativ să se pună capăt discriminării românilor în UE!
Dan Nica: Aderarea la Schengen, acum! Cerem imperativ să se pună capăt discriminării românilor în UE!

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, declară că aderarea României la Spaţiul Schengen este atât un drept legitim şi de mult meritat al României, cât şi o obligaţie a Uniunii Europene.
„Prin Tratate, Uniunea este obligată să ofere un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, fără control la frontierele interne. Desigur, pe baza respectării unor criterii legale şi tehnice, pentru ca regulile Schengen să se aplice pe deplin. România îndeplineşte de peste un deceniu aceste criterii, fapt recunoscut oficial de Comisia Europeană şi evidenţiat de Parlamentul European în repetatele rezoluţii prin care a cerut eliminarea controalelor la frontierele interne pentru români. Blocajul din Consiliu este injust şi umilitor. Cerem imperativ să se pună capăt acestui tratament inechitabil al cetăţenilor români!”, a subliniat eurodeputatul social-democrat.
Dan Nica anunţă că astăzi, 05 octombrie 2022, Parlamentul European dezbate, din nou, în plen problema aderării României şi Bulgariei la Schengen, urmând ca în cadrul viitoarei sesiuni plenare, din 17-20 octombrie, să fie supusă votului o rezoluţie a forului europarlamentar. „Am mobilizat Grupul S&D şi avem suportul celorlalte familii politice pro-europene pentru a cere Preşedinţiei cehe a Consiliului UE să deblocheze, în sfârşit, ridicarea controalelor la frontieră pentru România şi Bulgaria. Ambele ţări şi-au îndeplinit, încă din 2011, toate obligaţiile pentru ca acquis-ul Schengen să se aplice în totalitate, iar în situaţia actuală de război controlează şi protejează eficient graniţele externe ale Uniunii”, a punctat Dan Nica.
Liderul Delegaţiei europarlamentare a PSD a precizat că, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Tratatul UE şi al articolului 67 alineatul (2) din Tratatul de Funcţionare al UE, Uniunea are obligaţia de a garanta libera circulaţie cetăţenilor statelor membre care îndeplinesc normele Spaţiului Schengen.
În susţinerea poziţiei PSD, Iratxe García Perez, preşedinta Grupului S&D, a declarat: „Fără niciun motiv obiectiv, Bulgaria şi România aşteaptă de 11 ani să le deblocheze Consiliul intrarea în Schengen. Libertatea de circulaţie este unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii noastre, iar cetăţenii României şi Bulgariei au acelaşi drept precum cetăţenii altor state membre. Nici mai mult, nici mai puţin. Este o chestiune de corectitudine. Acest blocaj discriminatoriu din Consiliu trebuie să se încheie, altfel cetăţenii din aceste ţări îşi vor pierde răbdarea. Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poţi cere solidaritate din partea Bulgariei şi României, când Uniunea Europeană nu îşi respectă propriile angajamente. Este cea mai bună reţetă pentru a alimenta nemulţumirea faţă de Europa şi mesajele populiste anti-europene”, se arată în luarea de poziţie a preşedintei Grupului S&D.


Articole înrudite