28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: Austeritate programată pentru 2022 sau sistarea fondurilor după primele 6 luni de la semnarea PNRR?
Dan Nica: Austeritate programată pentru 2022 sau sistarea fondurilor după primele 6 luni de la semnarea PNRR?

Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenţia că prin reformele şi legile ascunse în PNRR, Guvernul Cîţu ar putea pregăti adevărata austeritate pentru anul 2022, existând şi riscul major de sistare a fondurilor europene după primele 6 luni de la semnarea documentului.

Social-democratul solicită Guvernului României transparentizarea de urgenţă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a tuturor observaţiilor Comisiei Europene, a planului întocmit pentru primirea avansului solicitat din PNRR în acest an şi strategia concretă pentru categoriile sociale din România, dar şi pentru mediul privat.

„Fondurile europene alocate prin PNRR reprezintă o oportunitate majoră pentru economia României, care ar trebui să vizeze schimbarea în bine a vieţii cetăţenilor. Este însă inadmisibil ca nimeni să nu ştie ce conţine în mod concret PNRR-ul ţării noastre. Ce ştim de la fostul ministru al Fondurilor Europene este că Planul de Rezilienţă şi Redresare cuprinde «zeci de legi, sute de reforme şi de investiţii» (AICI), dar nu ştim şi ce conţin ele. În acest context, există riscul ca banii României să fie tăiaţi după primele 6 luni de zile dacă «Echipa Câştigătoare» nu va livra la timp promisiunile făcute la Bruxelles. Niciun român nu ar trebui să intuiască ce are de gând Guvernul, mediul de afaceri nici atât, lipsa predictibilităţii fiind cel mai mare duşman al acestui sector», a explicat Dan Nica.

Eurodeputatul a subliniat că, în aceste condiţii, de secretomanie absolută, orice guvern care îi va urma lui Florin Cîţu va trebui să respecte orbeşte reformele la care s-a angajat acest cabinet, pentru a nu pierde fondurile europene din PNRR.

„România ar fi avut nevoie urgentă de un plan economic de redresare care să răspundă nevoilor reale ale economiei şi ale oamenilor. Dar nimeni nu ştie la ce s-au angajat politicienii de dreapta din România, nimeni nu ştie dacă sutele de legi şi reforme chiar sunt realizabile. Dacă nu, înseamnă că avem în faţa noastră un plan eşuat, chiar criminal,  banii europenii fiind deja în pericol, iar adevărata austeritate la numai un pas de  buzunarele românilor. În procesul de recuperare si transformare economică românească, nu se poate pierde timpul. Lipsa transparenţei va încetini procesul de implementare şi absorbţia, punând în pericol alocarea fondurilor”, a mai spus eurodeputatul PSD.


Articole înrudite