16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De ce ALDE nu se „alintă” și nici nu glumește cu interesele românilor atunci când este vorba despre rectificarea bugetară
De ce ALDE nu se „alintă” și nici nu glumește cu interesele românilor atunci când este vorba despre rectificarea bugetară
Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că ALDE nu ţine cu dinţii de rămânerea în coaliţia de guvernare, în contextul în care mai mulţi colegi ai săi, în special miniştrii, sunt revoltaţi de faptul că PSD nu i-a consultat în privinţa rectificării bugetare, iar dacă lucrurile vor continuă să meargă în această manieră, ALDE ar putea să se retragă de la guvernare.Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD, a afirmat că ALDE doar „se alintă”. 
Întrebat despre aceste disensiuni între cele două partide, preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, a explicat destul de clar cum se văd lucrurile în partid: ”Suntem o coaliţie (din câte ştiam), iar în mod normal ar fi trebuit să existe o discuţie între cele două partide cu privire la proiectul rectificării bugetare. Din păcate, nici până astăzi nu a existat o astfel de discuţie. Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru a discuta rectificarea, dar oare cu ce proiect va merge ministrul de Finanţe? Unul despre care ALDE nu ştie nimic. Ce am văzut până în momentul de faţă despre rectificare? Sincer, mai nimic, doar o serie lungă de informaţii apărute pe surse. Acestea arătau o lungă listă de amputări bugetare, pentru că veniturile nu ar fi la nivelul scontat. Dar mi-e greu să spun dacă este sau nu aşa, din moment ce ministrul Eugen Orlando Teodorovici nu a spus nimic. Nu ştim, de exemplu, aşa cum spunea şi preşedintele Tăriceanu, care este logica de la baza viitoarei rectificări bugetare, dacă există vreuna. Mi se pare firesc să existe această discuţie în coaliţie, să nu mai fie luate decizii de către Guvern de care doar cei din PSD să ştie. Noi avem o responsabilitate, dar această responsabilitate trebuie să se regăsească şi la PSD în ceea ce priveşte atitudinea comună în faţa actului de guvernare. Ne-am angajat în faţa românilor să le reprezentăm interesele, promovând investiţiile şi activitatea antreprenorială, de aceea avem nevoie să cunoaştem toate datele”.
Întrebat dacă afirmaţiile lui Tăriceanu privind ieşirea de la guvernare sunt o ameninţare, Cristian Dima a spus:”Nu este o ameninţare, este o constatare pe care sunt obligat să o fac. Sunt obligat să fac această constatare pentru că nu văd că există în mintea tuturor conştiinţa faptului că formăm o coaliţie. Coaliţia discută şi ia decizii împreună”.

Articole înrudite