29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Democrat-liberalii au început deja campania electorală
Democrat-liberalii au început deja campania electorală

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan s-a aflat la Galaţi, împreună cu Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu, la sfârşitul săptămânii trecute, unde au discutat cu ceilalţi membri despre obiectivele pentru alegerile europarlamentare şi proiectele pe care vor să le implementeze în Parlamentul European. Europarlamentarii menţionaţi vor face deplasări în mai multe oraşe ale ţării, şi scopul acestora este, după cum a spus Theodor Stolojan în cadrul unei conferinţe de presă, acela de a face cunoscut oamenilor faptul că problematica europeană se referă la viaţa de zi cu zi a românilor.
"Ştiţi foarte bine că sunt multe localităţi în România care au investiţii numai şi numai datorită fondurilor europene. România, în perioada 2014-2020, are fonduri alocate de aproape 40 de miliarde de euro, faţă de 34,6 miliarde de euro alocate în 2007-2013. În această perioadă, Guvernul României are obligaţia să negocieze acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru a preciza priorităţile românilor, care să fie finanţate obiectiv", a explicat Theodor Stolojan.
De asemenea, sursa citată a mai menţionat şi de alte probleme care vizează nu doar oraşele ţării noastre, ci şi pe cele europene şi anume măsurile adoptate pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice şi în domeniul energiei, precum şi necesitatea de menţinere a competitivităţii industriale a Europei şi a României.
"Dumneavoastră aveţi în Galaţi acest combinat siderurgic care ţi-a spus foarte clar punctul de vedere. De fapt, aici, aveţi o dublă greşeală care are impact negativ asupra industriei siderurgice din România, dar nu numai, e vorba şi de industria îngrăşămintelor şi a petrochimiei. O dublă greşeală, şi anume o politică mult mai agresivă europeană în domeniul energiei şi combaterii efectelor schimbării climatice, comparativ cu politicile duse de China, SUA, Ucraina care nu au atâtea preocupări. (...) Apoi e greşeala autorităţilor române şi aici trebuie să recunoaştem că nu e vorba numai de Guvernul actual, care au introdus în România un regim excesiv de stimulatoriu pentru investiţiile în energie eoliană şi solară şi am ajuns în situaţia că România a devenit un "El Dorado" al investiţiilor în energia eoliană şi în luna decembrie a anului trecut, când nu a bătut vântul pe nicăieri câteva zile, a trebuit ca necesarul de energie să fie asigurat de capacităţile existente la termocentrale", a mai spus Stolojan.

La prezidenţiale, PDL e deschis alianţelor cu partidele de dreapta

Theodor Stolojan a afirmat că pentru alegerile europarlamentare speră ca partidul să obţină un procent de 25% în voturile electoratului. Întrebat cum comentează faptul că şi PNL şi-a propus acelaşi scor, Stolojan a afirmat PDL are şanse mai mari, dat fiind faptul că sondajele acestuia sunt în creştere, faţă de cele ale liberalilor, care sunt în scădere. De asemenea, sursa citată a ţinut să sublinieze faptul că pentru aceste alegeri PDL nu se va alia cu nicio formaţiune politică. În schimb, în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, situaţia este alta, în sensul că aici democrat-liberalii sunt deschişi discuţiilor cu orice partid de dreapta. Ba mai mult decât atât, Stolojan a menţionat că, în cazul în care apare un candidat cu mai multe şanse, Predoiu e dispus să se retragă din cursa pentru prezidenţiale.
"Am fost întrebaţi de ce am desemnat un candidat pentru prezidenţiale. Răspunsul nostru a fost următorul: suntem un partid serios şi nu putem să rămânem la jocul întâmplării şi al negocierilor, care se pot termina sau nu se pot termina într-un mod favorabil concentrării forţelor de pe centrul dreapta. De aceea noi am identificat, ne-am desemnat un candidat care a fost supus unui proces de validare în partid, peste 130.000 de membri au votat pentru dl. Cătălin Predoiu. A fost o declaraţie pentru care avem toată lauda şi toată mulţumirea, în sensul că Predoiu a declarat că, dacă apare un candidat în zona asta care e mai bine situat decât dânsul, el e dispus, nu are nicio problemă să se retragă să lăsăm locul acestui candidat care într-adevăr să reprezinte toată dreapta", a spus Stolojan.


Articole înrudite