06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Partidele de dreapta de pe scena politică se pregătesc să pună bazele unei alianţe de centru-dreapta, la mijlocul lunii septembrie, care are rolul de a combate Uniunea Social Liberală, formată din PSD, PNL şi PC. „Manifestul politic al dreptei unite” va fi lansat pe 29 august, urmând ca alianţa de centru-dreapta să fie constituită luna viitoare întrucât alegerile parlamentare au fost stabilite pentru data de 2 decembrie, iar alianţa trebuie să îşi bată în cuie candidaţii pentru fotoliile de deputat şi senator din Parlamentul României.
Surse democrat-liberale ne-au spus că negocierile privind noua construcţie politică au intrat pe ultima sută de metri, chiar dacă întrunirile dintre democrat-liberali, republicani, ţărănişti ori membrii Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta nu au fost lipsite de contre, scântei sau certuri.
„Trebuie să lansăm această alianţă cât mai repede pentru că nu mai este foarte mult timp până la parlamentare şi este nevoie ca, imediat după, să desemnăm candidaţii din partea alianţei pentru alegerile parlamentare. Sunt ceva nemulţumiri, dar vom reuşi să trecem peste. Partidele nou-înfiinţate caută să meargă pe mâna unor candidaţi valoroşi, dar necunoscuţi, în timp ce membrii de partid cu experienţă vastă în spate îşi doresc candidaţi cu notorietate, în ciuda faptului că unii dintre aceştia reprezintă, de fapt, figuri controversate. La Galaţi nu sunt probleme de acest gen”, ne-au declarat surse democrat-liberale.
La fel ca şi Uniunea Social Liberală, Alianţa de Centru-Dreapta va avea candidaţi comuni pentru alegerile parlamentare, stabilite să aibă loc pe data de 2 decembrie. „Este o alternativă la USL. Alianţa îşi propune să stopeze ascensiunea USL şi să formeze majoritate după alegerile parlamentare. Ultima întâlnire din cadrul alianţei a fost găzduită de către Noua Republică. În cadrul acesteia, s-a stabilit o comisie de etică ce are rolul să verifice candidaţii şi nu numai. Nu s-a stabilit, momentan, un nume pentru alianţă, dar nici care este cota de participare a fiecărei formaţiuni. Discuţiile legate de cea din urmă problemă continuă. Probabil că la începutul lunii septembrie se va lua o decizie în acest sens”, ne-a declarat Cristina Dobreanu, preşedintele Noua Republică Galaţi.
Gruparea celor patru formaţiuni lucrează la un protocol de colaborare, document care se va finaliza cu un manifest care ar urma să fie lansat în această lună şi care ar urma să poarte numele „Manifestul pentru România”.
Potrivit unor informaţii care circulă în plan naţional, în cadrul Alianţei, PDL îşi va păstra culoarea portocalie şi trandafirul, simboluri care l-au consacrat, însă acestea se vor pierde în noua imagine a suprastructurii politice. Surse din conducerea PDL, citate de către presa centrală, susţin că alianţa va împrumuta simbolurile Partidului Popular European: cel mai probabil inima albă pe un fundal albastru.


Articole înrudite