16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul gălăţean Bogdan Ciucă pledează pentru scoaterea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din subordinea Ministerului de Finanţe. În prezent sumele provenite din colectarea CASS-ului nu intră în gestionarea directă a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate ci rămân la Ministerul de Finanţe, care dispune acordarea fondurilor solicitate de Casă în funcţie de disponibilităţile financiare. Astfel, unele solicitări ale Casei pot rămâne fără soluţionarea financiară, fapt ce s-a tradus în blocajele financiare pe care le-am întălnit în 2010 în sistemul sanitar public.
Conform deciziei Guvernului de lărgire a bazei de impozitare prin impozitarea cu 5% a pensiilor de peste 750 de lei, bani impozitaţi pentru asigurările de sănătate, fondurile provenite din CASS vor creşte. În aceste condiţii, efectul firesc ar fi creşterea calităţii condiţiilor serviciilor medicale publice. Deputatul conservator apreciază că acest lucru nu se va întâmpla, întrucât fondurile vor fi gestionate tot de către Ministerul de Finanţe. Purtătorul de cuvânt al conservatorilor la nivel naţional a precizat: ”Statul spune că «iau bani de la tine, Casa Naţională, şi îi folosesc unde am nevoie, şi când ai tu (Casa Naţională de Sănătate - n.r.) nevoie, cere-mi că îţi dau eu înapoi». Ceea ce nu se întâmplă niciodată - să se dea banii înapoi integral”.
Apare atunci o întrebare firească: de ce sunt jumuliţi bunicii din pensiile care reprezintă un drept de proprietate, câştigat de-a lungul unor vieţi întregi de muncă?! Oricum, condiţiile întâlnite în sistemul sanitar nu se îmbunătăţesc şi în cele mai multe cazuri salvarea vieţii lor nu mai ţine de mult timp de sistemul sanitar, ci de bunăvoinţa divină.

Articole înrudite