25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat o serie de critici extrem de dure la adresa parlamentarilor din Camera Deputaţilor întrucât refuză să revoce din funcţie nu mai puţin de 15 deputaţi, declaraţi de către Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese. În acest sens, Institutul pentru Politici Publice l-a folosit drept exemplu pe deputatul social-democrat gălăţean Florin Pâslaru. IPP a precizat că şi în noul mandat deputaţii şi senatorii României refuză să respecte legea şi îşi angajează, pe bandă rulantă, rudele la propriile cabinete parlamentare, fapt interzis de lege.
„Institutul pentru Politici Publice (IPP) îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de folosirea în continuare, sub forme mai sofisticate decât în trecut, a practicii de angajare a rudelor parlamentarilor în cabinetele parlamentare. În România, parlamentarii nu au niciun respect nici pentru banii publici (salariile angajaţilor sunt plătite din fonduri publice), nici pentru legislaţia şi implicit pentru instituţiile statutului din domeniul anticorupţiei. După ce în anii trecuţi Agenţia Naţională de Integritate a investigat situaţia a 15 parlamentari care şi-au angajat rudele în propriile birouri parlamentare (anul trecut Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Parlamentului României în repetate rânduri aplicarea şi respectarea actelor emise de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive conform prevederilor legale, de exemplu pentru deputatul Costin Pâslaru, unul dintre cei 15, raportul de evaluare al Agenţiei este cu caracter definitiv, Camera Deputaţilor refuzând să ia act de încetarea mandatului acestuia), practicile recidivează odată cu începerea unui nou mandat în Parlament”, au declarat reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice.
IPP solicită implicarea Curţii de Conturi
În faţa recidivării acestor practici prin ignorarea, cu bună ştiinţă, a cazurilor precedente deja sancţionate în instanţă, Institutul pentru Politici Publice face un apel către Secretariatul General, precum şi către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care răspund pentru cheltuirea fondurilor publice, să stopeze aceste abuzuri.
„În faţa refuzului de a lua măsuri în acest sens, IPP va sesiza organele competente privind neîndeplinirea sarcinilor de ordonator de credite, desemnate prin lege pentru Secretariatul General al Camerei. De asemenea, sesizăm Curtea de Conturi să stopeze acest fenomen care pare să se extindă şi în actualul mandat şi să facă dovadă că este capabilă să ia decizii împotriva abuzării resurselor publice. Totodată facem un apel la implicarea Preşedintelui Camerei Deputaţilor în aceste situaţii prin transmiterea unei poziţii publice, tăcerea putând fiind interpretată ca un accept sau chiar o încurajare a unor astfel de practici”, au afirmat reprezentanţii IPP.


Articole înrudite