19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europarlamentarul Dan Nica: UE oferă un sprijin financiar suplimentar pentru păstrarea locurilor de muncă şi protecţia lucrătorilor afectaţi de criză
Europarlamentarul Dan Nica: UE oferă un sprijin financiar suplimentar pentru păstrarea locurilor de muncă şi protecţia lucrătorilor afectaţi de criză

Prin intermediul unui comunicat de presă, europarlamentarul Dan Nica anunţă că Uniunea Europeană oferă un sprijin financiar suplimentar statelor membre, pentru păstrarea locurilor de muncă şi protecţia lucrătorilor afectaţi de criză.

În contextul în care multe întreprinderi au dificultăţi economice din cauza epidemiei şi au fost nevoite să suspende sau să-şi reducă temporar activităţile şi programul de lucru al angajaţilor, pentru a susţine angajatorii şi pentru a evita ca angajaţii şi lucrătorii independenţi să-şi piardă locul de muncă sau veniturile, Comisia Europeană a propus un nou instrument temporar denumit SURE (Sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă), care să completeze acţiunile naţionale de protecţie a locurilor de muncă. Propunerea face parte dintr-un set de măsuri ale UE care vor ajuta statele membre să combată pandemia de coronavirus.

Protecţia locurilor de muncă în timpul crizei

Pe perioada crizei, UE va acorda asistenţă financiară prin programul SURE, sub forma unor împrumuturi acordate în condiţii favorabile ţărilor UE care solicită sprijin. Asistenţa va finanţa sistemele naţionale de şomaj parţial, indemnizaţiile de şomaj şi alte măsuri similare de protecţie a locurilor de muncă. Vor fi disponibili până la 100 miliarde EUR pentru toate cele 27 de state membre.

Sistemele de şomaj parţial permit întreprinderilor cu dificultăţi economice să reducă temporar numărul de ore lucrate de angajaţi, iar angajaţii primesc din partea statului compensaţii pentru pierderile de venit. Astfel, familiile îşi menţin veniturile şi îşi pot plăti facturile, iar întreprinderile îşi pot proteja capacitatea de producţie şi angajaţii, asigurând stabilitatea pieţei. Pe termen lung, sistemele de şomaj parţial pot împiedica consecinţe mai grave asupra economiei şi pot ajuta întreprinderile să se redreseze mai rapid după criză.

SURE este un instrument temporar, conceput special pentru a face faţă consecinţelor pandemiei de coronavirus, iar Comisia Europeană lucrează la o nouă propunere, pentru un Sistem european de reasigurare pentru indemnizaţiile de şomaj, care să susţină ocuparea forţei de muncă şi să protejeze lucrătorii care îşi pierd locul de muncă în urma şocurilor economice.

Parlamentul European consideră că acest sistem de indemnizaţii de şomaj de bază ar contribui în mod direct la stabilizarea veniturilor familiilor, consolidând astfel dimensiuna socială a Europei. Într-o rezoluţie adoptată în Parlamentul European, deputaţii europeni şi-au reiterat solicitarea de a crea un Sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizaţiile de şomaj, pentru ca lucrătorii din Europa să fie protejaţi în cazul unei pierderi de venituri.

Viitorul Sistem european de reasigurare pentru indemnizaţiile de şomaj urmăreşte reducerea presiunii asupra finanţelor publice ale statelor membre, acordând sprijin pentru măsurile naţionale de menţinere a locurilor de muncă, de păstrare a competenţelor şi de facilitare a întoarcerii la muncă. Propunerea privind SURE va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliu.


Articole înrudite