08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Febra candidaturilor USL generează şi contre cu PDL
Febra candidaturilor USL generează şi contre cu PDL
Degajat graţie rezultatelor relevate de sondajul liberalilor comandat în capitală, realizat de firma de sondaje Westside Bucureşti, liderul liberalilor gălăţeni, Victor Paul Dobre, şi-a criticat oponentul, Mircea Toader, şi formaţiunea politică pe care acesta o conduce. Dobre a comentat: “Colegul meu de Parlament, dl. Toader, aşteaptă cu bucurie ca USL să se dezbine. Şi domnia sa nu poate fi decât ca şi şeful său, dl. Boc. Grija lor nu e ce se întâmplă cu ţara, ci ce se întâmplă cu USL. Nu mai au nici poftă de mâncare. (…) În acelaşi timp, dacă aşteaptă să vadă ce decidem noi, să îi cadă în ogradă un candidat, PD nu mai e ce a fost, ci un fel de ceată de strânsură, dacă aşteaptă să vadă ce cade de la masa noastră”.
În ceea ce priveşte datele furnizate de sondajul galbenilor, candidaţii USL ar bate răsunător contracandidaţii oran. ”Scorul general la nivel de judeţ este că USL are 75% din opţiuni, PDL - 14%, iar restul partidelor sunt sub 5% sau 1%. Podiumul partidelor este în linii mari identic cu sondajele naţionale, singura deosebire fiind că PC-ul e puţin mai sus decât PDL-ul la Galaţi. Oricare dintre candidaţi, atât la Primărie cât şi la judeţ, într-o bătălie cu candidaţii PDL-ului, ar obţine între 72 şi 86%”, a precizat Dobre.

Gălăţenii, nemulţumiţi de perspective şi condiţiile de viaţă

Sondajul realizat în perioada 2-17 iulie cu 618 persoane intervievate din municipiul reşedinţă de judeţ şi 1.210 din întregul judeţ indică mai mulţi parametri, prezentaţi de către deputatul Dobre.
Întrebaţi de direcţia în care merg lucrurile, 80% dintre gălăţeni consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită, 9% - într-o direcţie bună iar restul nu ştiu sau nu răspund. Nivelul de trai s-a înrăutăţit pentru 65% dintre gălăţeni, a rămas la fel pentru 28%, pentru numai 6% s-a îmbunătăţit iar 1% nu ştiu sau nu au dorit să răspundă.
Îmbunătăţirea situaţiei localităţilor, comparativ cu perioada alegerilor anterioare, a centralizat răspunsuri privind înrăutăţirea de la 36% dintre locuitori, 25% văd îmbunătăţirea acesteia, 33% consideră că a rămas aceeaşi, iar 6% au optat pentru răspunsul “nu ştiu” sau „nu răspund”. La nivelul reşedinţei de judet, 42% văd înrăutăţirea situaţiei localităţilor, 36% spun că a rămas la fel, 18% - s-a îmbunătăţit, iar 4% nu ştiu sau nu răspund. Interesul privind viitoarele alegeri este foarte mare pentru 38% dintre gălăţeni, 27% sunt foarte interesaţi, 13% - destul de puţin interesaţi, 20% - foarte puţin sau deloc interesaţi iar 2% “nu ştiu„ sau ”nu răspund”. În ceea ce priveşte probabilitatea de a participa la alegerile locale, rezultatele indică: 65% - cu certitudine, 16% - probabil da, 5% probabil nu, 12% categoric nu, iar 2% “nu ştiu„ sau ”nu răspund”.

Sfat liberal oferit PDL: să plece acasă

Liberalul Dobre a ţinut să facă referiri şi la un sondaj BERD ce indică nemulţumirea privind calitatea vieţii a 80% dintre români şi o încredere în Parlament şi partide de numai 10%. Iar în ceeea ce priveşte absorbţia fondurilor europene: “Am ajuns să îi scrie dl. Barosso lui dl Boc că România a absorbit 3% din fondurile europene, după statisticile de la Bruxelles”. Dobre a concluzionat: “Este timpul ca băieţii ăştia să meargă acasă, să se mai odihnească”.

Candidaţii USL, încă ţinuţi la dos

Deputatul Dobre a refuzat să prezinte rezultatele sondajelor privind candidaţii USL, urmând ca aceştia să fie decişi la masa tratativelor. PSD nu a făcut publice rezultatele propriului sondaj, dar în piaţă se discuta despre reuniunea social-democraţilor programată pentru după-amiaza de ieri, unde avea să se decidă pe mâna cui merg social democraţii la preşedinţia CJ: Eugen Chebac, actualul preşedinte CJ, sau consilierul CJ Nicolae Bacalbaşa, clasat, neoficial, cu un procent peste Chebac în sondajele PSD. Conform preferinţelor preşedintelui Dan Nica, se pare că PSD Galaţi nu îi va susţine nici pe Nicuşor Ciumacenco pentru fotoliul de primar, nici pe Eugen Chebac la judeţ. Dar asta ţine de „bucătăria” internă a partidelor. Noi, la vot, vom alege din ceea ce ni se oferă. Probabil că din acest motiv ne şi merge aşa de bine.


Articole înrudite