05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli a municipiului, care includea printre altele şi alocarea unei subvenţii Teatrului Muzical cât şi alocarea unor anumite sume pentru domenii cum ar fi învăţământul sau sănătatea gălăţeană, nu a întrunit suficiente voturi din partea consilierilor locali, doar 11 aleşi fiind de acord să îşi dea votul.
Punctul fiebinte al proiectului de buget şi care a dat naştere la discuţii aprinse şi controverse a fost cel privitor la acordarea unei subvenţii de 95.000 de lei către Teatrul Muzical, bani care ar fi urmat să fie utilizaţi pentru plata salariilor. Înainte de începerea disputelor pe marginea subvenţiei alocate instituţiei teatrale, 40 de artişti şi-au spus păsurile în faţa consilierilor locali şi a primarului, acuzând faptul că de ani de zile s-ar petrece o serie de nereguli şi că directorul nu ar fi tras la răspundere, angajaţii acuzând şi comportamentul dictatorial al directorului. Artiştii au ajuns să se pună şi în genunchi pentru a cere demiterea lui Florin Melinte iar unul dintre angajaţi, Ion Negrişanu, a citit o scrisoare deschisă prin care artiştii aduceau acuzaţii deosebit de grave la adresa lui Florin Melinte.
„Ne adresăm domniilor voastre, un grup de 40 de artişti din Teatrul Muzical Nae Leonard, solişti, corişti, balerini, instrumentişti, actori, personal tehnic, cu speranţa că măcar în al doisprezecelea ceas mai putem salva ceva dintr o instituţie de cultură cu tradiţie adusă în pragul distrugerii de către managerul acesteia, Florin Melinte. (...) Vă rugăm, domnule primar şi domnilor consilieri, să ne salvaţi de teroarea instaurată în Teatrul Muzical de către această forţă malefică numită Florin Melinte. Ne întrebăm dacă vom mai apuca acea zi în care în  Teatrul Muzical artiştii să fie artişti iar spectacolele să fie prezentate cu zâmbetul pe buze şi nu cu false grimase, ca până acum”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de cei 40 de artişti. 
Nemulţumirile artiştilor nu au avut un prea mare ecou, dacă ţinem cont că primarul Nicolae a spus că situaţia va fi verificată de o comisie a Consiliului Local (care nu mai are preşedinte, ca urmare a demisiei consilieruluiPDL Petru Alexe) şi că se va întâlni cu artiştii pentru a le asculta nemulţumirile. Singurii care au cerut ca Florin Melinte să plece din fruntea teatrului au fost consilierii locali PDL, prin vocea lui Mihai Alin, dar, în afară de artişti, care au aplaudat solicitarea consilierilor de demitere, nimeni dintre aleşi nu a mai împărtăşit acest punct de vedere. Mai mult, rectificarea bugetului muncipiului nu a trecut deoarece nu a întrunit numărul suficient de voturi. Consilierul PDL Mihai Alin şi consilierul PSD Aurelian Constantin, care este preşedintele Comisiei de buget finanţe, au afirmat că nu vor vota rectificarea bugetului decât cu un amendament - unitatea de cultură să nu primească subvenţia de 95.000 de lei, care ar fi urmat să fie alocată pentru plata salariilor. Cei doi consilieri locali, de culoare politică diferită şi membri ai aceleiaşi comisii, s-au arătat nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă la Teatrul Muzical şi au tras anumite semnale de alarmă legate de modul de cheltuire al banilor. Au fost şi consilieri locali care au spus că rectificarea bugetului trebuie votată fără amendamente deoarece artiştii nu ar mai primi salariile, dar nu am văzut ca acei consilieri să fi ridicat şi problema modului în care au fost cheltuiţi banii de s-a ajuns la solicitarea de noi fonduri.

Neregulile de la Teatrul Muzical, reclamate la DNA

Consilierul PDL Mihai Alin a prezentat câteva date dintr-un raport întocmit de Garda Financiară Galaţi încă din luna aprilie a anului trecut, la solicitarea DNA Galaţi, şi care a ajuns pe masa procurorilor de la Anticorupţie, neregulile constatate în urma controlului comisarilor Gărzii Financiare făcând obiectul unui raport care are 20 de pagini. Practic, Mihai Alin a spus că atât timp cât comisarii Gărzii Financiare Galaţi au constatat o serie de nereguli grave în modul în care au fost cheltuiţi banii instituţiei, consilierii locali PDL nu vor vota rectificarea bugetului decât cu condiţia ca Teatrul Muzical să nu primească banii iar Florin Melinte să fie demis. Hibele constatate de comisarii Gărzii Financiare Galaţi şi care au făcut obiectul raportului ajuns pe masa DNA Galaţi se pare că nu au impresionat pe nimeni altcineva din Primărie sau din Consiliul Local. Florin Melinte îşi păstrează funcţia de director.




Articole înrudite