17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prezentam în ediţiile anterioare ceaţa ce învăluie candidaturile USL pentru fotoliul de primar şi cel al preşedintelui CJ, dar şi zvonurile privind dorinţa fermă a lui Dan Nica de a bloca încă un mandat al lui Eugen Chebac la conducerea judeţului. Vorbeam şi despre faptul că nici Ciumacenco nu se bucură de graţiile preşedintelui organizaţiei PSD Galaţi, după cum se bârfeşte la partid. Săptămâna trecută, însă, joi după amiază mai exact, s-a desfăşurat şedinţa Biroului Executiv PSD, unde membrii au fost nevoiţi să voteze candidaturile după bileţele completate deja. Pe unele se afla numele lui Ciumacenco, iar pe altele cel al lui Nicolae Bacalbaşa, pentru preşedinţia CJ. Doar vreo doi social-democraţi şi-au arătat nemulţumirea faţă de o asemenea modalitate de vot. Cei care nu îl vroiau pe Bacalbaşa îl puteau tăia de pe bileţel, iar dacă numărul susţinătorilor ar fi fost mai mic de jumătate, doar atunci s-ar fi luat în discuţie eventuala candidatură a lui Chebac. După ce pe parcursul săptămânii trecute primarii care se numără printre membrii Biroului Executiv au primit numeroase telefoane în care li s-a cerut susţinerea lui Bacalbaşa, acesta a reuşit să se vadă pe post de candidat PSD pentru preşedinţia CJ cu 36 de voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”. Şi Ciumacenco a ieşit candidat, cu 43 de voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”.
Tot pe surse, fiindcă atât PNL cât şi PSD au refuzat să prezinte datele oficiale ale sondajelor, partidele se clasează în opţiunea gălăţenilor cam aşa: PSD circa 35% din opţiunile electoratului, PNL - 24%, PC - 20%, PDL - 8%, celelalte fiind în jur de 1%.
Victor Paul Dobre, liderul PNL, a fost singurul care a prezentat topul de mai sus, fără procente, menţionând o sumă de peste 78% pe care USL poate conta din partea electoratului gălăţean şi circa 8% PDL-ul. Iar Marius Stan ar fi în faţa lui Ciumacenco cu circa 8%.
În baza datelor apărute pe piaţă, jurnaliştii gălăţeni au dat drept candidaţi USL pentru primar pe Marius Stan (PNL) şi pentru preşedinte CJ pe Bacalbaşa (PSD). Şi pentru că în tabăra PSD nu au fost plăcute apariţiile din presă, aceştia au reuşit să trimită un comunicat, duminică dimineaţă. Ne întrebăm: cine i-a oprit atâtea zile să vină în faţa jurnaliştilor şi să le spună versiunea oficială?! Toţi jurnaliştii au cerut rezultate iar PSD a preferat să evite răspunsurile. Acum PSD-ului nu îi place ce vede prin presă şi trimite comunicate prin care dezaprobă practica furnizării „pe surse” a situaţiei candidaturilor. Printre altele, în comunicatul oficial, PSD arată: „În etapa următoare a desemnării candidaţilor, cel târziu la începutul lunii septembrie, conducerea centrală a Uniunii Social Liberale va hotărî candidaturile finale şi definitive pentru conducerea Primăriei şi Consiliului Judeţean Galaţi, dintre cei doi candidaţi desemnaţi de PSD Galaţi şi cei doi candidaţi desemnaţi de Alianţa Centru Dreapta Galaţi (PNL + PC). Concluzionăm prin a sublinia că, în acest moment, candidaţii definitivi ai USL Galaţi nu au fost stabiliţi încă şi, prin urmare, orice altă informaţie provenită de la «surse bine informate», dintr-o formaţiune politică sau alta, nu poate fi decât falsă sau tendenţioasă”.
Una peste alta, mai e mult până la toamnă şi e şi mai mult până la primăvară. PNL, PC şi PSD vor mai amesteca mult în bolul cu bile până să extragă doi candidaţi. Vor mai fi sondaje, declaraţii belicoase, bârfe şi cancanuri destule, ca să nu se plictisescă românul cu drept de vot. Cât de buni vor fi candidaţii aruncaţi în cursă se va vedea peste vreo 10-11 luni, la alegeri.


Articole înrudite