02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul mediului, sâcâit de un liberal gălăţean
Ministrul mediului, sâcâit de un liberal gălăţean
Liderul liberalilor gălăţeni, deputatul Victor Paul Dobre, a purces la stresarea ministrului mediului cu întrebări întrebătoare. Drept e că întrebările respective semnalează probleme care au legătură cu judeţul nostru şi mediul, iar liberalul cere soluţii ministrului de resort. La una dintre aceste întrebări (privind calitatea aerului în Galaţi) ministrul nu a emis un răspuns conform termenului stabilit de lege drept pentru care liberalul l-a tras de mânecă pe ministrul László Borbély, cu încă un document oficial, tot o întrebare, în care deputatul gălăţean arată: “În conformitate cu prevederile alin. (1) al art. 112 din Constituţia României, «Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului»
Vă mai informez, domnule ministru, că, în temeiul alin. (1) al art. 170 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aveaţi obligaţia de a-mi transmite răspunsul la întrebarea scrisă «în cel mult 15 zile»”.
Şi fiindcă ministrul nu şi-a făcut temele, a fost gratulat ca un elev puturos, pe care profesorul l-a pedepsit încărcându-l cu şi mai multe teme. Aşadar Dobre i-a mai trimis o întrebare ministrului, la care a solicitat răspunsul în scris. Problema pe care ar trebui să o rezolve ministrul priveşte stadiul execuţiei celor mai urgente lucrări hidrotehnice din judeţul Galaţi, mai exact „amenajarea râului Tecucel pentru apărarea împotriva inundaţiilor a municipiului Tecuci” şi “amenajarea bazinului hidrografic Berheci, respectiv amenajarea pârâului Valea Boului”, sumele alocate acesor investiţii şi termenul finalizării acestor investiţii. Demersul oficial este perfect justificat ,dat fiind faptul că luna iunie este una ploioasă şi nimeni nu este dispus să treacă din nou prin ameninţarea puhoaielor apelor revărsate. În documentul oficial, deputatul Dobre arată ministrului mediului necesitatea soluţionării acestei chestiuni: „Revin la situatia gravă în care se găsesc în continuare locuitorii din comuna Brăhăşesti şi din municipiul Tecuci. Populaţia din aceste localităţi este în continuare expusă unui risc major în cazul unor fenomene meteo-periculoase. În ceea ce priveşte amenajarea râului Tecucel pentru apararea împotriva inundaţiilor a municipiului Tecuci, era prevăzut în Studiul de Fezabilitate a se realiza 6,8 km de recalibrare albie şi 1,24 km consolidari de mal, lucrări prevăzute a se finaliza la sfârşitul acestui an. În ceea ce priveste amenajarea bazinului hidrografic Berheci, obiectiv în cadrul căruia amenajarea pârăului Valea Boului constituie un obiectiv distinct, se afla, încă din anul 2009, la stadiul de elaborare a studiului de fezabilitate“.
Reamintim cititorilor noştri că la finele săptămânii trecute prfectul Cosmin Păun avertiza locuitorii judeţului să îşi asigure locuinţele, pentru că, în cazul producerii unor inundaţii, statul nu va mai asigura sinistraţilor ajutoare financiare sau materiale de constucţii.

Articole înrudite