17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Modificarea legii electorale, în viziunea senatorului PDL Marius Necula
Modificarea legii electorale, în viziunea senatorului PDL Marius Necula
Senatorul PDL Marius Necula este iniţiatorul unui proiect legislativ privind modificarea legii electorale. Necula propune ca viitorul Parlament bicameral să aibă circa 300 de parlamentari. Numărul colegiilor ar urma să se reducă la jumătate faţă de cel prezent, locul urmând să fie câştigat de candidatul cu cel mai mare număr de voturi obţinute. Diferenţa dintre numărul de colegii până la circa 300 ar urma să fie acoperită de parlamentarii de pe locurile secude care vor obţine un loc în Parlament prin redistribuirea la nivel naţional al voturilor, cei care vor obţine cele mai multe voturi urmând să ocupe în ordine locurile disponibile. Aceştia îi vor reprezenta pe colegii din zona de proveninenţă, pe lângă parlamentarul care a câştigat locul de drept corespunzător colegiului. ”În momentul în care se scade numărul de parlamentari ideea e că o parte sunt pe uninominal şi sunt mandate care pleacă pe uninominal, deci cei care îşi câştigă uninominalul, dar şi mandate care sunt atribuite pe voturi compensate şi atunci poţi pierde, să spunem, o bătălie pe uninominal, dar pe voturi compensate să poţi să strângi un mandat din toată circumscripţia electorală... Dacă, spre exemplu, Necula de pe locul doi a strâns 37% iar celălalt 42%, dacă formaţiunea politică pe care Necula o reprezintă strânge voturile mediei unui mandat de senator, atunci ia mandatul pe judeţul respectiv. Dacă nu, la revedere! Iar ce rămâne în urma mandatului pe medie se duce la o compensare naţională şi se duce compensarea pe partid şi se mege în ordine şi se completează acolo unde partidul a scos scorul cel mai bun din resturile de pe mandatul respectiv”.
Senatorul a dat exemplul senatorilor din Galaţi şi Brăila: din cele 4 colegii de senat, la Galaţi ar urma să exite doar 2, iar la Brăila din 2 colegii ar urma să exite doar 1. Senatorul PDL consideră că astfel se evită situaţiile întâlnite la alegerile anterioare, în urma cărora au ajuns în Parlament candidaţi de pe locul 2 sau 3, iar cel care a obţinut numărul cel mai mare de voturi a pierdut de fapt locul care ar fi fost câştigat conform oricărui tip de competiţie normală.
În plus, senatorul gălăţean se declară de accord cu introducerea unui sistem de vot prin care CNP-ul alegătorului să fie verificat, pentru eradicarea turismului electoral şi a votului multiplu. Cu toate acestea, senatorul PDL a adăugat că pentru o atare măsură trebuie verificat în ce măsură este posibilă verificarea informatizată a CNP-ului şi cu ce costuri. Necula a propus în schimb introducerea unor camere de luat vederi în sălile unde se centralizează voturile dintr-o secţie de vot, pentru a fi evitată fraudarea la numărătoare în defavoarea partidului al cărui observator lipseşte pentru cele câteva minute în care se află la toaletă. Una peste alta, proiectul propus de senator este finalizat şi acesta îşi caută susţinători, ceea ce nu implică, evident, includerea descurajării fraudării electorale.


Articole înrudite