28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Democrat-liberalii gălăţeni declanşează războiul împotriva conducerii Consiliului Judeţului Galaţi. Doruleţ Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi, va sesiza Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru a demara o anchetă împotriva medicului Nicolae Bacalbaşa, preşedinte Consiliului Judeţului Galaţi. Liderul democrat-liberalilor gălăţeni îl acuză pe social-democrat că se află în conflict de interese: „Astăzi (n.r. ieri) voi sesiza Agenţia Naţională de Integritate. Se vede foarte clar că şi-a creat un interes de natură patrimonială. În legătură cu acel audit, care a constatat în anul 2011 că domnul Bacalbaşa, pe când era directorul Spitalului Judeţean, a reziliat unilateral un contract pentru care, ulterior, în instanţă, firma căreia i s-a reziliat contractul a câştigat 12 miliarde de lei vechi. Ulterior, şi Consiliul Judeţului a constatat, prin audit, că din vina directorului spitalului de atunci au fost pierduţi acei bani. În consecinţă, s-a introdus în instanţă recuperarea prejudiciului. În momentul în care Bacalbaşa a ajuns preşedintele CJ, în data de 5.10.2012, a făcut o retractare pe raportul de audit nr. 8528, ca să-l ajute în instanţă să piardă procesul”, a declarat Doruleţ Resmeriţă.
Democrat-liberalul a precizat că în sesizarea către ANI va invoca Legea 161 privind incompatibilităţile şi conflictele de interese: „Conform legii, conflictul de interese reprezintă situaţia în care o persoană care deţine o demnitate publică sau o funcţie publică, care are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor ce revin, potrivit Constituţiei şi alte acte normative. Este un caz clasic de conflict de interese”, a afirmat preşedintele PDL.
Ion Ştefan: „Vom ataca proiectul de buget al CJ”
Democrat-liberalii ameninţă Consiliul Judeţului şi cu acţionarea în instanţă, după ce, potrivit acestora, forul legislativ judeţean a decis finanţarea primăriilor din judeţ discreţionar, în funcţie de culoarea politică. Ion Ştefan, liderul de grup al aleşilor din Consiliul Judeţului, a declarat că, în cazul în care conducerea CJ nu va reveni asupra proiectului de hotărâre, PDL va contesta în instanţă proiectul de buget al instituţiei: „Primarii democrat-liberali nu au primit niciun leu şi nici în previziunile pe următorii ani nu sunt trecute sume. Ne rezervăm dreptul să facem o opoziţie fermă, din acest moment, şi să atacăm pe toate căile legale în vederea apărării acestor comunităţi. Altă soluţie nu este. Consiliul Judeţului este condus într-un mod dictatorial, cu un amatorism greu de egalat. Şedinţele nu vor mai fi fugitive, ci serioase, bazate pe dezbateri”.
Doru Resmeriţă a precizat că, dintre cele şapte comune din judeţul Galaţi care sunt conduse de către primari PDL, doar două vor primi fonduri din partea CJ. Este vorba despre primăriile oraşului Târgu Bujor şi comunei Tuluceşti, ai căror edili au suţinut candidaţii USL la alegerile parlamentare.
„Nu vreau să îl laud acum pe Chebac, dar atunci când a fost preşedinte, a finanţat toate comunele. Aşa ceva nu am mai întâlnit din perioada 2000-2004. Este un lucru foarte grav, înseamnă că ne întoarcem în timp”, a spus Resmeriţă.
Iuliana Tania Bogdan, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, ne-a declarat că, potrivit legii, prioritate au comunele care au în derulare proiecte cu fonduri europene, în vederea asigurării cofinanţării: „În primul rând, s-a ţinut seama de cum au fost finanţate în anii trecuţi. Multe dintre comune încă mai au bani de rulat, din fondul de rulment. De exemplu, în dreptul comunei Corni nu scria că are în vedere un proiect de dezvoltare. Nu a depus niciun fel de solicitare, conform centralizatorului. Bălăşeşti şi Bălăbăneşti nu au primari USL, dar sunt toată ziua la Consiliul Judeţului. Au proiecte, se informează. Mai bine s-ar gândi să acceseze fonduri europene, măcar acum, dacă nu au făcut-o în timpul guvernării PDL. Noi ne-am arătat disponibilitatea să îi ajutăm, dar şi ei trebuie să se implice, să se informeze. În ceea ce priveşte estimările pentru anii următori, sunt prevăzuţi bani pentru toate comunele”.


Articole înrudite