25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Nu ar fi corect să sancţionezi prin lege Executivul fără strategie economică?”
„Nu ar fi corect să sancţionezi prin lege Executivul fără strategie economică?”
Senatorul Paul Ichim a susţinut zilele acestea o declaraţie politicî intitulată „De la dezvoltarea armonioasă a teritoriului naţional… la dezvoltarea sprijinită pe poli de dezvoltare”, în care a tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei oraşului de la Dunăre.
„În 2000, judeţul Galaţi era al treilea sau al patrulea participant la bugetul naţional. În paralel şi venitul mediu pe cap de locuitor era situat tot acolo, iar şomajul era scăzut. Acum suntem tot pe locul 3 în clasament doar că am inversat clasamentul – suntem între primele 3-4 judeţe, dar la rata şomajului şi la lipsa de ofertă a locurilor de muncă. În acest timp am privatizat confidenţial Combinatul Sidex, care era o gaură neagră în economie, dar care a ridicat bine de tot standardul de viaţă al managerilor politici ajunşi, probabil, politicieni ulterior sau al politicienilor vremii. Surprinzător, justiţia şi ministerul public, total independente, nu au descoperit nimic ilegal până acum deşi toată lumea ţipa despre jaful din siderurgie. Populaţia judeţului Galaţi a scăzut în 12 ani de la 641.000 de locuitori la 501.000 de locuitori. Doar în municipiul Galaţi au dispărut 68.000 de locuitori. Uşor, uşor, nu mai este nevoie de spaţiu locativ nou şi facem şi economie la ANL. O treime din localităţile judeţului Galaţi se încadrează în acest moment la nivelul zonelor defavorizate. Se pare că există aproximativ 30.000 de copii cu părinţi aflaţi în străinătate. De aici, analfabetism, abandon şcolar şi infracţionalitate. Datele ar fi multe, deoarece s-au perindat deja 3 guvernări”, a declarat senatorul gălăţean.
Morala celor de mai sus a punctat-o tot medicul Ichim: armonios nu ne-am dezvoltat ţara, decalajele de dezvoltare între vestul ţării şi est sunt mult prea evidente, nu s-a constatat nicio strategie în acest sens, nu există nicio idee de integrat zona la infrastructura rutieră sau aeriană, infrastructura portuară la Dunăre nu mai are căutare nici în domeniul turistic dar se discută despre dezvoltarea în jurul unor poli şi se dă exemplul polonez de regionalizare.
„De la Revoluţie am pierdut în judeţul Galaţi 128.000 de locuri de muncă din care mai bine de trei sferturi de înaltă calificare, în industrie. În acest moment noi avem în sectorul direct productiv aproximativ 20.000 de locuri de muncă. Oricât am invoca societatea capitalistă în care primează regulile economice de piaţă şi a liberei iniţiative, aici vorbim despre mase mari de oameni. Nu poţi avea iniţiativă privată decât într-o zonă care are anumite facilităţi ce ţin de o strategie guvernamentală. Adaug că nu mă încântă afirmaţia unui fost prim ministru ce consemna că mai bine de 80% din privatizări au fost un eşec. La un moment dat presa locală acuza parlamentarii locali că nu au promovat pachete legislative care să protejeze comunitatea locală de acest dezastru economic. Stau şi mă gândesc în acest sens dacă nu ar fi corect să sancţionezi prin lege Executivul fără strategie economică. Revăzând aceste două decenii trăite cred că ar fi foarte puţini cei care ar fi exoneraţi de o oarecare răspundere. Aştept de la actualul Guvern o strategie coerentă de dezvoltare, care trebuie să acopere toată ţara şi nu zonele de unde provin miniştrii care au acces la resurse”, a mai spus senatorul Paul Ichim.


Articole înrudite