26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După ce, timp de trei săptămâni, s-au remarcat printr-o campanie electorală anostă, candidaţii pentru un fotoliu de deputat ori senator în Parlamentul României au tras tare pentru a se da în stambă în ultima săptămână de campanie. Dincolo de promisiunile demne de un film SF, mai mulţi aspiranţi la un fotoliu de parlamentar au reclamat la Poliţie şantaj, s-au plâns că sunt denigraţi ori au fost acuzaţi că şi-au făcut campanie electorală în unităţi de învăţământ.
63.000 de lei – preţul unei reputaţii fără pată
Consilierul de campanie al unui candidat la parlamentare a reclamat la Poliţie că a fost şantajat de către un tecucean, cu suma de 63.000 de lei, pentru ca aspirantul la un mandat de parlamentar să nu fie denigrat prin intermediul unor pliante cu caracter compromiţător. „În cursul zilei de 4 decembrie, poliţiştii tecuceni au fost sesizaţi de un bărbat în vârstă de 48 ani, din municipiul Tecuci, consilier de campanie, despre faptul că, în zilele de 2 şi 3 decembrie, a fost contactat de către un bărbat, în vârstă de 41 ani, din Tecuci, care i-a pretins suma de 63.000 lei pentru a nu distribui pe raza municipiului Tecuci, aproximativ 15.000 - 20.000 pliante cu caracter compromiţător la adresa unui candidat pentru Parlamentul Românie. Având în vedere cele sesizate, la nivel I.P.J.Galaţi s-a constituit o echipă operativă complexă de cercetare, poliţiştii deplasându-se la locul prestabilit, în parcarea unui supermarket, ocazie cu care a fost identificat bărbatul care urma să primească suma de bani. În urma controlului efectuat, poliţiştii au găsit în autoturismul cu care acesta se deplasa doar un singur afiş format A4, ce conţine mai multe referiri la un candidat pentru Parlamentul României. Suspectul a fost condus la sediul Poliţiei, în urma audierii neconfirmându-se aspectele privind pretinderea vreunei sume de bani de către acesta”, a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Surse din mediul politic ne-au spus că aspirantul la un mandat de parlamentar şantajat este nimeni altul decât progresistul Laurenţiu Chirvăsuţă, candidat în Colegiul 1 Senat din judeţul Galaţi.
Propagandă în şcoală
Democrat-liberalul Viorel Trif, candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 9 din municipiul Galaţi, a ales, de Sf. Nicolae, o metodă mai puţin ortodoxă de a-şi face campanie electorală. Democrat-liberalul a împărţit unor copii, elevi ai Şcolii nr. 18 din cartierul Micro 40, câteva zeci de pixuri şi ghiozdane în care se aflau calendare şi pliante inscripţionate cu sigla ARD.
„În baza sesizării, la faţa locului s-au deplasat cu operativitate poliţişti de investigaţii criminale şi de ordine şi siguranţă publică, care, în urma primelor verificări efectuate, au stabilit că în ziua de 5 decembrie, un fost cadru didactic al unităţii de învăţământ a contactat un profesor al şcolii, cu scopul de a oferi elevilor dulciuri cu ocazia Sărbătorii Sf. Nicolae. A doua zi, fostul cadru didactic, însoţit de un candidat la alegerile generale, au venit la unitatea şcolară respectivă şi au distribuit, la 25 elevi, ghiozdane în care se aflau două pixuri, trei calendare şi un pliant, toate purtând sigla unei formaţiuni politice”, a precizat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Viorel Trif ne-a declarat că iniţiativa de a oferi câtorva zeci de copii rechizite a venit ca urmare a unor discuţii pe care acesta le-a avut cu o serie de părinţi cu situaţie materială precară.
„Nu am vrut decât să le ofer copiilor, de Moş Nicolae, nişte rechizite. Am aflat că la şcoala respectivă studiază mai mulţi copii nevoiaşi. Trebuia să împart cadourile la ora 12.00, în afara şcolii, dar eu am întârziat pentru că am trecut, mai întâi, pe la Biserica Sf. Mina, unde m-am împărtăşit. Era frig afară, astfel că elevii m-au aşteptat în clasă. Mi s-a spus că sunt mici şi nu pot să stea în frig, afară, mi s-a sugerat să le ofer înăuntru, aşa că am mers într-o sală şi le-am oferit acolo. Nu a fost nimic premeditat. Oricum, ca valoare, nu au depăşit suma stabilită prin lege, adică 10 lei”, ne-a spus Trif.
„În ultima săptămână, candidaţii au dat cu maro în ventilator”
Promisiuni electorale irealiste, atitudine penibilă a candidaţilor, lipsă de bun simţ şi mărlănie sunt cuvintele alese de către medicul chirurg Paul Ichim, candidat din partea USL pentru un nou mandat de senator în Colegiul 3 din municipiul Galaţi, pentru a descrie ultima săptămână a campaniei electorale. „Eu am fost doar observator în ultima săptămână de campanie. Am remarcat, însă, faptul că s-a respectat regula manualului de campanie: în ultima săptămână, candidaţii au dat cu maro în ventilator. Au apărut tot felul de mizerii în poştă, execrabile. Am sesizat că a început să bată un vânt tăios, am văzut şi am citit tot felul de promisiuni total tâmpite. S-a respectat ultimul capitol din manual şi, prin urmare, s-au făcut de cacao. De exemplu, au apărut tot felul de mitocănii, golănii şi mârlănii la adresa doctoriţei Lucreţia Roşca. Am văzut că unii au propus desecretizarea contractului de privatizare a Sidex, când ei au fost la guvernare singuri aproape trei ani. Cine i-a împiedicat să o facă? Toţi fac spitale, euroregiuni, în timp ce lumea ne pleacă din ţară şi avem atâţia şomeri. Noi nu avem fond la învăţământ, dar dăm tablete pentru fiecare elev. Am auzit atâtea tâmpenii de m-a durut capul. Trebuie să ai, totuşi, şi în politică un simţ al penibilului. Trebuie să ai bun simţ”, ne-a declarat medicul chirurg Paul Ichim.
„Unii s-au dat în stambă, au ocupat posturile de radio şi TV până nu au mai putut”
Preşedintele Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, Marian Filimon (candidat din partea UDMR pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 din municipiul Galaţi) este de părere că mulţi dintre parlamentarii Galaţiului vor fi aleşi în urma unui vot negativ, nicidecum ca urmare a unor merite. Filimon a caracterizat ultima săptămână a campaniei electorale ca fiind „densă şi sufocantă”. „În ultimul rând, în ultima săptămână nu se mai îngraşă. Ultima mi s-a părut densă, sufocantă. Există reflexul invers, asta nu înţeleg candidaţii, în general. Populaţia ajunge la saturaţie. Unii s-au dat în stambă, au ocupat posturile de radio şi TV până nu au mai putut. Este clar că vom avea un vot negativ. Cei deja ştiuţi, ei, ca indivizi, nu au niciun merit. Vin pe vot negativ. Indiferent cine ar fi fost pe lista lor, a celor ce vor fi votaţi în bloc, chiar de puneau un măgăruş, tot câştigau. Ãştia sunt votanţii noştri. Nu ştiu când vom realiza că, de fapt, trebuie să votezi omul, pentru că omul sfinţeşte locul. În definitiv, nu facem altceva decât să îi alegem pe aceiaşi. Dacă asta vrea electoratul nostru, asta avem. Să dea Dumnezeu să fie mai bine”, ne-a spus Marian Filimon.


Articole înrudite