29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva  nu va mai avea voie să exploateze masă lemnoasă de pe terenurile aflate în curs de retrocedare către proprietarii de drept ai acestora. Deputatul gălăţean Liviu Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a iniţiat o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000, prin care se interzice exploatarea masei lemnoase de pe terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privată până la retrocedarea efectivă a acestora către proprietari. „Conform reglementărilor actuale, pentru suprafeţele de pe care s-a exploatat masă lemnoasă în perioada dintre validarea cererilor şi punerea în posesie a proprietarilor, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva trebuie să acorde acestora beneficiul realizat, după deducerea cheltuielilor de exploatare şi să suporte cheltuielile de împădurire a suprafeţelor neregenerate. Această obligaţie a creat, însă, dificultăţi în ceea ce priveşte determinarea exactă a sumelor ce trebuiau returnate pentru fiecare parcelă retrocedată. De asemenea, a generat nemulţumiri ale proprietarilor legate de tergiversarea acordării despăgubirilor respective, precum şi de durata extrem de mare în care aceştia primesc efectiv o suprafaţă exploatabilă forestier. În scopul evitării acestor dificultăţi legate de retrocedarea terenurilor forestiere şi având în vedere obligaţia autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură de a lua măsuri ca fiecare ocol silvic să delimiteze perimetrele cu terenuri ce rămân în proprietatea statului de terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privată, propunem măsura interzicerii exploatării masei lemnoase de pe terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privată până la retrocedarea efectivă a acestora către proprietari”, explică Bogdan Ciucă în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
Conform paginii web a Camerei Deputaţilor, proiectul legislativ a fost prezentat luni în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, după care a fost transmis Senatului României.
Proiectul legislativ este susţinut de 20 de deputaţi şi senatori, membri ai PSD, PNL şi PC, printre aceştia numărându-se şi social-democratul Florin Pâslaru.


Articole înrudite