20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatorul PNL Paul Ichim s-a adresat ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prin intermediul unei întrebări care face referire la posibilitatea întocmirii unei baze de date, în colaborare cu Ministerul Economiei, bază de date care să cuprindă lista bazelor sportive aflate în patrimoniul societăţilor comerciale privatizate şi aflate acum în insolvenţă sau faliment, în scopul trecerii lor în administrarea autorităţilor publice locale.
„Marile întreprinderi din România aveau diverse săli de sport, terenuri de sport sau zone de agrement care aveau ca destinaţie practicarea sportului şi care au fost privatizate şi vândute împreună cu patrimoniul industrial. În perspectiva în care marea privatizare românească s-a probat a fi un mare fiasco, aceste săli de sport şi terenuri au devenit o atracţie pentru dezvoltatorii imobiliari sau au devenit depozite de materiale de construcţii său, şi mai rău, de deşeuri. Din câte am fost informat, a fost o prevedere legală în care cei care au achiziţionat aceste obiective erau obligaţi să le păstreze destinaţia sau, dacă nu, să pună la dispoziţia comunităţii un spaţiu cu aceeaşi destinaţie”, se arată în întrebarea depusă în plenul Sentului de către senatorul Paul Ichim.
Acesta a subliniat şi faptul că în prezent majoritatea unităţilor economice privatizate sunt în insolvenţă sau faliment, creditorii căutând să-şi recupereze din pagubă, astfel încât acestea bazele sportive şi de agrement devin altceva decât destinaţia pentru care au fost gândite.
„În această situaţie am pierdut terenuri de sport, săli de sport, spaţii de agrement, care în mod normal ar trebui administrate de primării sau consilii judeţene, în interesul comunităţii. Sportul ar fi rămas aşa cum s-a gândit odată, o activitate de masă şi nu un lux, aşa încât nu ar mai fi fost atâtea semnale de alarmă privind reprezentarea ţării noastre în diverse competiţii sportive internaţionale. Dau exemplul din Galaţi, privind terenurile de sport care au fost date odată cu privatizarea platformei industriale SIDEX, incluzând şi ATLAS şi ICMRSG, şi care sunt în risc de a dispărea, a unei Săli de sport competiţionale, cu rol de depozit la ora actuală, de la firma UNICOM, aflată în faliment”, a precizat senatorul Paul Ichim.
Situaţia prezentată în cadrul întrebării depusă la adresa ministrului Educaţiei nu este doar o particularitate a Galaţiului şi în acest sens senatorul Paul Ichim a sugerat efectuarea unei analize a departamentelor de specialitate din minister, care, împreună cu cele de la Ministerul Economiei, să găsească o soluţie privind recuperarea acestor spaţii sportive de la firmele falimentare care au şi datorii la stat şi nu şi-au respectat nici contractele de privatizare, tot demersul fiind unul pentru interesul sportului românesc şi al comunităţilor locale.


Articole înrudite