25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Paul Păcuraru, achitat definitiv în dosarul de corupţie
Paul Păcuraru, achitat definitiv în dosarul de corupţie
Paul Păcuraru, fostul ministru liberal al Muncii, şi Dan Ilie Morega au fost achitaţi, luni, de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, (ÎCCJ) în procesul în care erau acuzaţi de fapte de corupţie, decizia fiind definitivă.
Reamintim că fostul ministru al Muncii, gălăţeanul Paul Păcuraru, a fost trimis în judecată, alături de Dan Ilie Morega, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la complexele Rovinari şi Turceni, în decembrie 2008, iar dosarul a fost trimis la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzaţiile care li se aduceau erau de luare, respectiv dare de mită. Cei doi erau judecaţi pentru contractele de protecţie a muncii oferite în urma unor licitaţii trucate fiului fostului ministru. Reamintim faptul că procurorii DNA decoperiseră că Dan Ilie Morega i-a promis fostului ministru Păcuraru că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la societăţile comerciale Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Condiţia pentru oferirea acestor contracte a fost numirea de către Paul Păcuraru - ministru al Muncii în Guvernul Tăricenau, la acea vreme - în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, a unei persoane indicată de Morega. La data la care Dan Ilie Morega i-a făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului depusese o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni în vederea achiziţionării contractului „Instruire cursuri protecţia muncii” în valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa la licitaţia organizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru contractul de achiziţie publică „Comunicare şi spirit de echipă” în valoare de 68.000 lei. Procurorii susţineau că Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru, iar acesta din urmă a acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină contractele mai sus amintite. Ulterior, Păcuraru a numit în funcţia de inspector şef interimar al ITM Gorj persoana indicată de Morega. DNA a trimis dosarul în instanţă în decembrie 2008 iar pe 3 mai 2011, un complet de trei judecători al ÎCCJ i-a achitat pe cei doi, însă DNA a făcut recurs. Un complet de cinci judecatori al ÎCCJ a respins, ieri, recursul procurorilor DNA, aşa încât Paul Păcuraru şi Dan Ilie Morega sunt achitaţi definitiv, după exact trei ani de judectă.
Între timp, Paul Păcuraru a ieşit de pe scena politică, pe de o parte din cauza acestui dosar, care l-a făcut să nu mai participe la alegerile parlamentare din 2008, şi pe de altă parte din cauza unui scandal sexual apărut după ce la sfârşitul lunii mai a anului 2009 a fost descoperit circulând pe Internet un filmuleţ în care se presupunea că apărea acesta, în scene indecente, în faţa unei camere web de pe computer. Păcuraru a negat la vremea respectivă acuzaţiile de corupţie iar despre filmuleţ a afirmat că era o făcătură cu iz politic şi că va face plângere împotriva celui pe care îl suspecta că a postat filmuleţul pe Internet.


Articole înrudite