25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii vor avea parte de un an dificil, din punct de vedere financiar, şi în 2013. Deşi, pe alocuri, deputaţii şi senatorii Galaţiului apelează la optimism şi speranţă (cel puţin, la nivel declarativ), politicienii recunosc faptul că anul ce vine se anunţă a fi extrem de greu pentru populaţie. Pe lângă scumpirile în lanţ deja anunţate, la energie electrică, gaze ori carburanţi, gălăţenii vor fi supuşi, şi în anul ce vine, măsurilor de austeritate deloc prietenoase, adoptate pe fondul crizei financiar-economice.
Mircea Toader: „Ne aşteaptă o perioadă mult mai dificilă”
Opoziţia cataloghează anul 2013 drept unul foarte greu din cauza blocajului şi scăderii pieţei din Europa, dar şi din cauza datoriilor pe care românii trebuie să le achite, din propriul buzunar, către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Deputatul democrat-liberal a precizat că „nu va exista o creştere a nivelului de trai”, mai ales că măsurile de austeritate adoptate de către democrat-liberali au fost preluate şi continuate şi de către Guvernul Ponta II.
„Din punct de vedere economic şi financiar, va fi un an foarte greu. Măsurile noastre, care au dus la posibilitatea de creştere economică, au fost preluate de actualul guvern, în ciuda faptului că au fost aspru criticate, în momentul în care le-am adoptat. Nu va exista o creştere a nivelului de trai. Efectele acestor măsuri de austeritate vor fi foarte mici pentru populaţie. Dacă USL nu realizează ce a promis, ne aşteaptă o perioadă mult mai dificilă decât cea prin care am trecut, mai ales că sunt şi datorii de plătit”, ne-a declarat Mircea Toader. Acesta a afirmat că prevede o ruptură în interiorul USL în condiţiile în care „toate pârghiile de putere au trecut la PSD, iar PNL s-a ales cu ministere extrem de dificil de gestionat, în asemenea condiţii. „Nu văd cum nu va exista o ruptură. Deocamdată, însă, sunt simple supoziţii”, ne-a spus Toader.
Bogdan Ciucă: „Va fi mai bun, dar cu chin”
Nici parlamentarii puterii nu anunţă un an mai uşor pentru populaţie. Deputatul conservator Bogdan Ciucă a catalogat anul 2013 drept „greu, dar mai bun decât 2012, însă cu zbatere şi chin”. Liderul Grupului parlamentar PC din Camera Deputaţilor a precizat că primul pas al Guvernului Ponta II „va fi acela de a repara ce s-a stricat”.
„Eu îl văd greu, dar mai bun decât cel care a fost. Nu vor fi minuni, dar tendinţa este una bună. Vorbim, totuşi, de patru guverne, trei premieri, două scrutinuri electorale şi un referendum, ceea ce este foarte greu pentru populaţie. Important este să reparăm ce s-a greşit şi, mai ales, să stopăm descreşterea veniturilor. Să dea Dumnezeu să putem realiza ce am promis în campania electorală”, ne-a spus deputatul conservator.
Paul Ichim: „Va fi un an de mers pe sârmă”
Senatorul liberal Paul Ichim a precizat că anul 2013 va fi unul „de mers pe sârmă”, pe fondul datoriilor pe care statul român este obligat să le plătească Fondului Monetar Internaţional şi nu numai.
„Văd că leul s-a consolidat şi rămâne rezonabil. Sperăm că se vor regla cheltuielile şi veniturile la buget, poate va merge şi agricultura, pentru ca în 2014 să avem un surplus pentru politici de dezvoltare. Vrem să schimbăm Legea electorală cât mai repede. Lumea ţipă de foame şi noi avem peste 100 de parlamentari în plus. Suntem înjuraţi de populaţia sărăcită, la grămadă, indiferent de locul pe care am ieşit. La sănătate sunt semne favorabile. Domnul ministru Nicolăescu a făcut o trecere în revistă a lumii medicale, extrem de realistă. A şi spus că, înainte de toate, legea trebuie respectată, ceea ce este adevărat. Sper să reuşim să aşezăm ţara pe alte reguli, iar efectele se vor cunoaşte, cel mai probabil, în trimestrul III”, ne-a declarat senatorul Paul Ichim.


Articole înrudite