03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primării sancţionate pentru că în registrul electoral se aflau nume ale persoanelor decedate
Primării sancţionate pentru că în registrul electoral se aflau nume ale persoanelor decedate

Filiala Sud-Est a Autorităţii Electorale Permanente a sancţionat 13 primării din judeţul Galaţi, opt din ele fiind amendate cu câte 1.000 de lei, iar restul de 6 primind avertisment. Motivul pentru care cele 13 unităţi administrativ-teritoriale au intrat în vizorul AEP a fost faptul că funcţionarii publici ai respectivelor primării nu au şters din registrul electoral numele persoanelor care decedaseră deja. Potrivit legii, în termen de 24 de ore de la decesul unei persoane, numele acesteia trebuie scos din registrul electoral, operaţie ce este realizată de persoana desemnată de primar să facă acest lucru. Aplicarea acestei prevederi legale a fost verificată de AEP în toată luna martie, când a efectuat, la nivel naţional, 627 de acţiuni de control, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activităţii de instruire şi control electoral. „În urma acestora, au fost aplicate 168 de sancţiuni contravenţionale, 73 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 76.000 lei, iar 95 prin avertismente scrise. Filiala Sud-Est a Autorităţii  Electorale Permanente a aplicat 54 de sancţiuni contravenţionale: 30 de amenzi în cuantum total de 30.000 lei şi 24 de avertismente scrise”, a precizat şeful AEP Sud-Est, Andi Mihalache. Acesta a explicat faptul că actualizarea permanentă a registrului electoral este importantă întrucât în baza acestui registru se tipăresc listele electorale permanente (operaţiune ce se realizează cu 45 de zile înainte de alegeri, iar cu cinci zile înainte de alegeri se tipăresc şi copii ale acestor liste, necesare pentru secţiile de vot).    

Primăriile care nu au ţinut cont de lege şi au primit câte o amendă de câte 1.000 de lei sunt Suceveni, Vârlezi, Jorăşti, Băleni, Corni, Fârţăneşti, Umbrăreşti şi Griviţa. Alături de ele se află şi primăriile avertizate: Vlădeşti, Cuca, Scânteieşti, Măstăcani şi Pechea.

„Amenzile nu se aplică primăriilor, ci direct persoanei desemnate care nu a operat în registrul electoral, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu”, a mai precizat Andi Mihalache. Amenda de 1.000 de lei este minimul prevăzut de lege, căci în astfel de cazuri sancţiunile sunt cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, putând ajunge, în funcţie de gravitatea cazului, chiar şi la dublul amenzii maxime. Totuşi, AEP a aplicat doar amenzi de 1.000 de lei, fiind vorba de întârzieri de câteva zile şi de un număr limitat de persoane decedate ale căror nume nu fuseseră şterse din registrul electoral (maxim 6). 


Articole înrudite