06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aflat ieri la Galaţi, vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, s-a pronunţat pe tema regionalizării ţării cu o invitaţie la echilibru în abordare: „trebuie găsită o soluţie echilibrată” în cazul reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, iar „singura propunere coerentă ce ar putea fi pusă în aplicare de mâine” în viziunea lui Borbely este reprezentată de proiectul legislativ depus deja de UDMR în Parlament.
Borbely a ţinut să precizeze că propunerea legislativă UDMR prevede stabilirea, în primă fază, a 16 regiuni economico-statistice fără atribuţii administrative, care ar avantaja absorbţia de fonduri europene, iar în a doua fază (ce depinde de modificarea Constituţiei - n.r.) să se acorde şi atribuţiuni administrative acestor regiuni. Borbely a declarat: „Trebuie găsită o soluţie echilibrată. În primul rând, repet a nu ştiu câta oară, până la această propunere, singura formaţiune politică care a avut o propunere coerentă şi care poate fi pusă în aplicare de mâine a fost propunerea legislativă oficial depusă acum doi ani şi jumătate la Parlament a UDMR. UDMR a spus că deocamdată primul pas să fie 16 regiuni economice-statistice fără niciun fel de atribuţii administrative, care se poate face mâine şi care are o influenţă benefică şi asupra atragerii fondurilor europene. Al doilea pas era în funcţie şi de modificarea Constituţiei, să putem avea regiuni cu anumite atribuţii administrative. Ceea ce discutăm acum e o altă propunere şi decizia o vom lua sâmbătă”.
Borbely nu a dorit să dezvolte subiectul, precizând că poziţia UDMR la propunerea înfiinţării celor opt mega-judeţe, la care să se adauge judeţele Covasna şi Harghita va fi discutată, sâmbătă, la Târgu Mureş, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali, şi anterior astăzi (vineri, 24 iunie), la o altă întâlnire cu preşedinţii filialelor judeţene, după care UDMR va prezenta un punct de vedere oficial.


Articole înrudite