06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vicepreşedintele liberal Victor Paul Dobre a criticat ultima schemă de regionalizare a ţării (opt judeţe plus Harghita şi Covasna separate - n.r.) propusă de preşedintele Traian Băsescu. Liberalul a declarat: ”De ce două judeţe să le tratezi separat? Nici nu rezolvă problema regionalizării. Noi plecăm de la conceptul că România este un stat naţional, unitar şi indivizibil. Nu cândva preşedintele spunea - câtă autonomie e la Tulcea e şi la Sf. Gheorghe? Acelaşi lucru trebuie respectat peste tot în ceea ce priveşte regionalizarea”.
Deputatul gălăţean consideră că Guvernul şi PDL se tem de o consultare a cetăţenilor ţării privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, motiv pentru care preferă asumarea guvernamentală pe această chestiune. Dobre a precizat: ”Guvernul, ca şi PDL, au un coşmar continuu de o bună bucata de vreme: visează aşa, o imagine de coşmar cu un cetăţean român cu un buletin de vot în mână şi cu ştampila în cealaltă. Ceea ce doreşte Guvernul e să fugă de orice consultare populară, să facă ce vor ei, când vor ei şi cum vor ei, în speranţa că acest lucru va complica viaţa opoziţiei, că acest lucru le va permite să-şi păstreze cât mai multe fief-uri locale”. În plus, liberalul a adăugat că atacarea în contencios de către prefecţi a hotărârilor consiliilor judeţene care au decis organizarea unor referendumuri pentru consultarea locuitorilor judeţelor privind opţiunea acestora legată de modificarea limitelor teritoriale ale judeţelor lor este pur şi simplu „o dumă dată de primul ministru tuturor prefecţilor. Orice întoarcere la popor pe dl. Boc îl sperie de nu se poate. Ei vorbesc tot timpul în numele poporului, dar când le spui «hai să vedem ce spune poporul», fug, atacă în justiţie, pun beţe în roate”.

Super-prefecţii

Deputatul gălăţean, ca fost prefect al Galaţiului, a criticat inclusiv lărgirea puterii acordată prefecţilor: „Un ministru, dacă atacă o hotărâre a unei autorităţi locale, se duce să se judece. Prefectul, dacă o atacă, o suspendă de drept. Am fost prefect, am condus prefecţii, dar mi se pare un articol excesiv, pentru că le dă dreptul prefecţilor să fie mai presus decât alţii”. Cu o altă ocazie, Dobre eticheta drept “apocalipsa după Toader” un viitor Galaţi inclus în megajudeţul Constanţa şi de această dată a ţinut să arate cât de importante vor fi pierderile pentru gălăţeni în perspective includerii noastre în megajudeţul Constanţa. În atare situaţie, Dobre consideră legitimă consultarea gălăţenilor: „Nu e vorba de faptul că se pierde funcţia preşedintelui sau a consilierilor judeţeni. Aici pierdem instituţii, pierdem mii de locuri de muncă şi, pe termen lung, Galaţiul este condamnat să i se stabilească priorităţile în altă parte şi nu aici”.

Prefectul gălăţean anulează referendumul

Presupunerea liberalului privind atacarea în contensios administrativ a deciziei consilierilor judeţeni de a fi organizat un referendum a fost confirmată de prefectul Cosmin Păun. Iar conducerea CJ aşteaptă verdictul instanţei. Galaţiul nu este singurul judeţ în care reprezentantul guvernului în teritoriu a blocat referendumul pe tema reorganizării judeţelor. În majoritatea judeţelor în care consiliile conduse de USL au decis referendumuri, scrutinele au fost atacate de prefecţi.
Pe parcursul acestei săptămâni va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţului. Vom reveni deci după şedinţă cu detalii privind situaţia referendumului de la Galaţi.


Articole înrudite