20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şedinţă solemnă în Parlamentul României
Şedinţă solemnă în Parlamentul României

Alianţa pentru Centenar a reuşit în demersul său de a impune pe ordinea de zi a actualei legislaturi a Parlamentului României să marcheze oficial Ziua Unirii Basarabiei cu Ţara. Aleşii au votat marţi organizarea unei şedinţe solemne a camerelor reunite ale Parlamentului în ziua de 27 martie.
Cele peste 130 de organizaţii non-guvernamentale şi instituţii ale societăţii civile din România, Republica Moldova şi Diaspora românească din cadrul Alianţei pentru Centenar salută decizia adoptată prin vot de Parlamentul României de a celebra Ziua Unirii Basarabiei cu Ţara prin şedinţă solemnă. Evenimentul este urmarea efortului de convingere a clasei politice româneşti de a pune temporar stop în lupta politică pe durata acestei zile simbolice, pentru a aduce un omagiu uneia dintre cele mai merituoase generaţii de români: cea care a înfăptuit Marea Unire.
„Data de 27 martie 1918 are o deosebită însemnătate pentru istoria României şi salutăm gestul firesc al Parlamentului, ca principal for reprezentativ al cetăţenilor români. Şedinţa solemnă pe care Parlamentul României o va organiza cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara este un semnal că 2018, Anul Centenar, este despre Basarabia, prima provincie unită cu Ţara”, a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, organizaţie membră a Alianţei pentru Centenar.
Alianţa pentru Centenar face un apel către partidele politice din România de a nu încerca să obţină capital de imagine cu ocazia şedinţei solemne din 27 martie 2018 şi aminteşte că Unirea provinciilor istorice ale României pe parcursul anului 1918 a fost un proiect de larg consens naţional, la care şi-au dat mâna toate forţele politice ale vremii.


Articole înrudite