24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor
Senatul a votat majorarea salariilor demnitarilor

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea sporurilor cu 25% pentru funcţionarii publici implicaţi în procesul legislativ. Printre indemnizaţiile care ar putea fi majorate se numără cele ale parlamentarilor, miniştrilor, primarilor sau preşedinţilor de consiliile judeţene sau locale. Decizia luată de Senat, care este prima cameră sesizată, a fost votată chiar în ziua în care judecătorii CCR au decis că majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor sunt neconstituţionale, notează digi24.ro.
Senatul a adoptat majorările cu 91 de voturi „pentru” (PSD, PNL, UDMR şi parlamentari de la AUR) şi 22 „împotrivă” (USR). Parlamentarii au modificat ordonanţa în care erau exceptaţi demnitarii şi aleşii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizaţiile acestora. Amendamentul a fost propus de UDMR. Acesta prevede majorarea indemnizaţiilor pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică de la 1 noiembrie 2022 şi majorarea cu 25% a salariilor şi sporurilor personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.
Senatul este primă cameră sesizată, camera decizională fiind Camera Deputaţilor.
Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat după şedinţa de guvern de miercuri că în Uniunea Europeană un ministru câştigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizaţia acestuia este de 2.500 de euro.
„Luaţi-l ca un exerciţiu de reflecţie. De multe ori am fost la reuniunuile Consiliului de miniştrii şi (...) nivelurile miniştrilor de salarizare depăşesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Şi acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, faţă de ceea ce înseamnă al omologilor din străinătate. Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care sunt în comparaţie cu altor demnitari sfidătoare, sunt de bun simţ.
Întrebat dacă salariile demintarilor ar trebui majorate, ministrul Boloş a spus: „Mă puneţi într-o situaţie foarte delicată acum ca să mă raportez la ce se întâmplă cu marea masă a oamenilor. În solidar cu oamenii aţi văzut că până acum Parlametnul şi Guvernul nu au adoptat astfel de decizii care pentru oameni sunt foarte sensibili. Această îngheţare a salariilor este probabil un exerciţiu de solidaritate”.
Curtea Constituţională a admis miercuri sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. USR a contestat la CCR, pe 8 iunie, majorările salariale acordate demnitarilor, invocând lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului şi încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.


Articole înrudite