29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De ceva vreme au reapărut frământările pentru putere în rândul ţărăniştilor. PNÞ-CD are acum un nou lider la nivel naţional, ales cu susţinerea a 357 de membri delegaţi, în cadrul congresului desfăşurat sâmbătă. Omul de afaceri Eugen Remus Moescu deţine acum preşedinţia PNÞ-CD, obţinută în urma parcurgerii tuturor etapelor conforme prevederilor statutare. În cadrul aceluiaşi congres au fost luate următoarele decizii: anularea ştampilei partidului, deţinută de către Aurelian Pavelescu, ex-preşedintele ţărăniştilor; organizarea unui viitor congres în primăvară (martie sau aprilie) data exactă urmând să fie stabilită pe 5 februarie la Sighetul Marmaţiei, unde ţărăniştii se vor reuni pentru comemorarea lui Coposu.
Marian Popa, liderul PNÞ-CD Galaţi, a precizat că o parte dintre delegaţii aflaţi la congres au cerut şi excluderea lui Aurelian Pavelescu, propunere care nu a fost adoptată. Popa se opune excluderii lui Pavelescu şi pledează pentru unificarea tuturor ţărăniştilor. În ecuaţia disputei ţărăniste a interevenit şi Ciorbea. Marian Popa apreciază că Ciorbea nu poate pretinde revenirea sa în fruntea PNÞ-CD după ce a abandonat partidul în momente grele, însă consideră că toţi ţărăniştii trebuie să treacă peste disputele din trecut şi să se unifice. Acesta a fost de altfel subiectul ovaţionat de memebrii PNÞ-CD aflaţi la Congresul Unirii, din weekend-ul trecut.
Pavelescu convocase BNC-ul în aceeaşi zi a congresului. Membrii delegaţi la congres au pătruns în sala de şedinţe şi au constatat că lucrările se desfăşurau nestatutar. Acestea erau conduse de Pavelescu, şi nu de preşedintele Vasile Lupu, preşedintele CNC, aşa cum ar fi trebuit. Pavelescu a fost susţinut în această dispută şi de Victor Ciorbea, punctând faptul că Pavelescu are „ştampiluţa”. Tentativele lui Aurelian Pavelescu privind anularea congresului au eşuat.
Marian Popa consideră că apropierea momentană a celor doi, Pavelescu şi Ciorbea, este discutabilă: „Sunt ca două hiene într-o cuşculiţă.” Cu toate acestea, Popa consideră că Pavelescu nu trebuie să fie exclus din rândul ţărăniştilor, ci toate părţile trebuie să se unească. „Să lăsăm în urmă tot ce a fost şi să ne unim. La Sighet, în 5 februarie, eu vă spun că vom fi unitari, cu sau fără Ciorbea” a conchis Popa.

Articole înrudite