27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
TNL propune modificări asupra taxei de studii pentru studenţii de pe locurile cu plată
TNL propune modificări asupra taxei de studii pentru studenţii de pe locurile cu plată

Tineretul Naţional Liberal (TNL) a iniţiat o propunere legislativă prin care studenţii care ocupă locuri "cu plată" să plătească aceeaşi taxă de la începutul până la sfârşitul facultăţii.

"Tineretul Naţional Liberal a propus o iniţiativă legislativă prin care taxa de studiu pe care studenţii care ocupă locuri «cu plată» o achită anual, să fie stabilită la aceeaşi valoare pe durata întregului ciclu de studiu. Stabilirea acestei taxe la un anumit nivel de la începutul până la finalul studiilor universitare ar asigura predictibilitate financiară pentru studenţi şi ar descuraja abandonul pe fondul creşterii taxelor de studiu. Proiectul de lege va fi depus în Parlament de preşedinta Tineretului Naţional Liberal, deputatul Mara Mareş. Credem că studenţii români care ocupă locuri «cu taxă» în cadrul facultăţilor au nevoie de stabilitate financiară, iar actualul cadru legislativ nu îi ajută în acest sens. De aceea, am lucrat împreună un proiect de lege prin care propunem ca taxele de studii să fie stabilite pentru întreaga durată a ciclului de studiu. În prezent, un student care parcurge un ciclu de studii de 4 ani, de exemplu, poate fi în situaţia în care taxa să varieze destul de mult de-a lungul anilor - aşa încât de la primul la ultimul an diferenţa să fie consistentă, chiar şi de peste 1.000 - 1.500 de lei. Astfel, studenţii nu îşi pot planifica finanţele pentru a susţine plata taxei, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Ne dorim ca rata abandonului în timpul studiilor universitare să scadă, ne dorim ca studenţii să nu abandoneze programele de studiu pe care le urmează din motive financiare. În plus, plafonarea acestor taxe de studiu ar permite o mai uşoară planificare a unor instrumente juridico-financiare la care studenţii sau familiile acestora pot apela pentru susţinerea taxelor universitare", se arată într-un comunicat al TNL Galaţi.

Astfel, membrii Tineretului Naţional Liberal din Galaţi îi invită pe cei care sunt de acord cu propunerea legislativă să semneze petiţia online iniţiată pe această temă de pe site-ul PNL.


Articole înrudite