04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
USL a murit (şi la Galaţi), Trăiască Alianţa!
USL a murit (şi la Galaţi), Trăiască Alianţa!

Ce era de aşteptat s-a întâmplat. După un mariaj politic „atipic” de câţiva ani, dată fiind apartenenţa politică declarată a principalelor formaţiuni care compuneau USL - de la stânga la dreapta eşichierului politic - timp în care PSD şi PNL s-au afişat ca un cuplu  politic cu perspective, în dauna PDL, tot mai debusolat şi izolat în zona de dreapta, iată că şi la Galaţi jocurile politice şi mişcările de pe scena politică naţională au tulburat apele într-atât încât s-au produs schimbări majore în legislativul judeţului Galaţi, dar şi o nouă configurare a spectrului politic local.
PNL a pierdut funcţia de vicepreşedinte, în şedinţa de miercuri, 4 iunie, a CJ Galaţi, nemaiavând susţinerea unei majorităţi a consilierilor judeţeni, după ce (doar) reprezentanţii PDL Galaţi au trecut de partea liberalilor, rezultând 13 voturi. Ocupantul, până mai ieri, a fotoliului "cu miză", prof. Tania Bogdan, a fost eliberat din funcţie. În acelaşi timp, reprezentanţii PPDD Galaţi au anunţat excluderea din partid a fostului coleg Gheorghe Mănăilă care "a trădat" echipa la ultima şedinţă din CJ Galaţi. Şi, după ce l-au înlocuit cu un membru din Tecuci, care a şi depus jurământul de consilier judeţean, au trecut, oficial, de partea noii Alianţe formate: PSD-UNPR-PC. Asta nu înainte de a fi asiguraţi că postul de vicepreşedinte al CJ Galaţi le parvine. Astfel, cu majoritate de 19 voturi, consilierul judeţean PPDD, juristul Marian Vicleanu, a devenit noua "mână dreaptă" a preşedintelui Nicolae Bacalbaşa în legislativul gălăţean. Consilierii PDL s-au retras din sală, înaintea votului pentru noua învestitură, în timp ce consilierii PNL, care au rămas până la final, s-au abţinut de la vot.
Consilierii Magdalena Gaiu (PNL) şi Ion Ştefan (PDL) au declarat că eliberarea din funcţie a vicepreşedintei liberale nu are motive întemeiate, în timp ce Tania Bogdan a declarat că va ataca în contencios administrativ decizia CJ. Preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, nu a scăpat ocazia pentru a arăta cu degetul spre conducerea centrală a PNL şi a „mulţumi” ironic foştilor colegi liberali din USL pentru haosul politic creat în societatea românească. Vizavi de intenţia liberalei de a contacara în justiţie, Bacalbaşa a replicat scurt: „Fiecare este liber să facă ce vrea, dar în cadrul legii... Însă vă spun că e umilitor ca cei care pierd să nu ştie să o facă cu demnitate şi minimă decenţă”. Bacalbaşa a adăugat că dacă s-ar fi aflat într-o situaţie similară, ar fi demisionat înainte de a fi revocat din funcţie.
Până la hotărârea instanţei, în privinţa schimbării ei din funcţie, în condiţiile în care consideră că s-a comis un abuz, Tania Bogdan va ieşi astăzi în faţa presei, alături de preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Victor Paul Dobre, într-o conferinţă publică, în care, probabil, va explica mai în amănunt cum stau lucrurile în politica locală, din punctul de vedere al liberalilor, şi ceea ce va face mai departe în privinţa situaţiei ei, în Consiliul Judeţului Galaţi.


Articole înrudite