20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul democrat-liberalilor la nivel naţional, senatorul Vasile Blaga, s-a aflat duminică la Galaţi pentru a-şi promova moţiunea „România Dreaptă. PDL-Politica dincolo de lozinci”, privind candidatura sa pentru fotoliul de preşedinte al PDL. Alături de Gheorghe Flutur, europarlamentarii Theodor Stolojan şi Traian Ungureanu, senatorul Radu F. Alexandru, dar şi Cezar Preda, liderul democrat-liberal şi-a susţinut moţiunea în faţa a aproximativ 250 de membri portocalii, reuniţi în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
”Atacul USL la statul de drept împiedică România să intre în Schengen”
Vasile Blaga a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, coaliţia de la guvernare, afirmând că refuzul statelor de a accepta România în spaţiul Schengen vine ca urmare a „atacurilor la statul de drept ale USL”. Liderul PDL a solicitat demisia guvernului Ponta II, precum şi pe cea a ministrului de Externe, Titus Corlăţean.
„România are nevoie de Schengen, nu are nevoie de Corlăţean şi de USL. Nu mai departe de acum câteva minute, ministrul federal de interne german declara clar că dacă România va solicita un vot în JAI, Germania se va folosi de dreptul ei de veto pentru a intra în Schengen. Spun de ani de zile că, tehnic, România îndeplineşte condiţiile de intrare în Schengen, dar atacul iresponsabil al USL la statul de drept va fi folosit de diferite cancelarii occidentale pentru a împiedica ceea ce, de fapt, este integrarea completă a României în UE. Toate  studiile care s-au făcut în statele membre UE la principalele trei întrebări – ce satisfacţie mai mare aţi avut, când aţi intrat în UE, în NATO sau în Schengen? 90% au spus că atunci când au intrat în Schengen, 70% - în UE şi numai puţin peste 50% în NATO. Lumea şi domnul Corlăţean, în neputinţa lor, nu explică ce înseamnă de fapt intrarea în Schengen:  nu doar libera circulaţie a persoanelor, dar şi a mărfurilor şi capitalului. Un vapor, de exemplu, care vine spre dumneavoastră din Turcia, nu trebuie să fie de două ori controlat, o dată când intră în România şi apoi când intră în alt stat membru Schengen şi aşa mai departe… Iată această poziţie politică iresponsabilă a USL unde a dus. Am avut în permanenţă poziţia că nu tebuie legat MCV de Schengen,  dar, din păcate, am avut dreptate când am spus că atacurile la adresa statului de drept ale USL aici vor duce. Iar ca oameni politici responsabili nu putem decât să condamnăm USL pentru ce a făcut în vară şi pentru că, iată, nu reuşesc să fie credibili nici din iarnă până acum în faţa acestor cancelarii occidentale”, a declarat Vasile Blaga.


Articole înrudite