Viorel Ştefan a fost numit membru al Curţii de Conturi Europene Recomandat

Marți, 21 Mai 2019 22:06
Publicat în Politica
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vicepremierul României Viorel Ştefan a fost numit marți, 21 mai 2019, de Consiliul Uniunii Europene, în funcţia de membru la Curtea de Conturi Europeană, conform unui comunicat al Curţii de Conturi Europene. Actualul vicepreședinte al României, Viorel Ştefan, a fost numit pentru un mandat care va începe la 01 iulie 2019 şi se va încheia la 30 iunie 2025. Acesta îl va înlocui pe domnul George Pufan, membrul român al cărui mandat expiră. Totodată Ivana Maletić, din Croaţia, a fost numită pentru un mandat care va începe la 15 iulie 2019 şi se va încheia la 14 iulie 2025. Aceasta îl va înlocui pe domnul Neven Mates, membrul croat al cărui mandat expiră.

”În conformitate cu tratatul, membrii trebuie să îşi exercite îndatoririle în deplină independenţă şi în interesul general al Uniunii Europene. Consiliul a luat aceste decizii pe baza propunerilor formulate de statele membre din care aceştia provin şi după consultarea Parlamentului European. Colegiul membrilor, prezidat de domnul Klaus-Heiner Lehne, preşedintele Curţii de Conturi Europene, se va reuni în noua sa componenţă pentru a stabili atribuţiile specifice care vor reveni celor doi noi membri. Doamna Maletić şi domnul Ştefan vor depune jurământul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene la o dată ulterioară”, se arată în comunicatul instituţiei europene.

Viorel Ştefan s-a născut la 26 iulie 1954, în localitatea Mitoc, în judeţul Botoşani. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi, în 1980, iar în 2002 a susţinut doctoratul în economie, la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Viorel Ştefan a lucrat ca economist, la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială NAVROM Galaţi (1980-1987), apoi a fost şef serviciu la aceeaşi întreprindere (1987-1991). A ocupat funcţia de director general (1991-1996), apoi de preşedinte (1996-2002), la Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi. Este membru al Partidului Social Democrat din anul 1993.

În ianuarie 2017, Viorel Ştefan a fost propus ministru al Finanţelor Publice în Cabinetul Sorin Grindeanu, iar în iunie 2017 şi-a înaintat demisia din funcţie, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu. În prezent, Viorel Ştefan este vicepremier în cabinetul Dăncilă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu